Ga naar de inhoud

Fruitbomen al vroeg in de bloesem, kijk uit voor nachtvorst

Update:
bloesembomen gevaarlijk nachtvorst beschermen

Na een recordzachte februari en een uitzonderlijk warme maart staan de fruit- en bloesembomen in volle bloei. Een lust voor het oog en mogelijk goed voor de oogst. Toch dragen deze vroege bloeiers een risico bij zich. Vorst later in de lente kan namelijk veel schade aanrichten.

Het gevaar voor vroege bloesem is nachtvorst

De pracht van bloeiende fruitbomen zo vroeg in het jaar is onmiskenbaar. Telers en natuurliefhebbers genieten ervan. Deze vroege start belooft veel voor de oogst. Als het weer meezit, kan dit leiden tot een rijke opbrengst aan fruit.

Maar achter deze schoonheid schuilt ook een potentieel gevaar. Een onverwachte vorstperiode na deze bloeiperiode kan desastreuze gevolgen hebben. Juist nu de bomen zoveel energie stoppen in hun bloei, zijn ze extra kwetsbaar voor nachtvorst.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Bescherm je (fruit)bloesem tegen vorst in de lente

Ondanks het risico zijn er manieren om planten te beschermen. Zo bestaan er verschillende manieren om te voorkomen dat de jonge knoppen bevriezen. Hou net als de telers de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten via weer.nl en grijp in waar nodig. Dit kan het verschil maken tussen een verloren of een succesvolle oogst.

Tips bloesem tegen nachtvorst in de lente beschermen

  1. Besproeien: Door water op de fruitbomen te sproeien voordat de vorst wordt verwacht, kan een beschermende ijslaag worden gevormd rond de bloesems. Dit kan de temperatuur rond de bloemen en knoppen verhogen en schade door bevriezing verminderen.
  2. Gebruik van doeken of netten: Het bedekken van fruitbomen met doeken of netten kan bescherming bieden tegen nachtvorst. Deze materialen dienen als isolatie en helpen om warmte vast te houden rond de bomen.
  3. Warmtelampen of vuurpotten: Deze methode is meer iets voor de professionele teler, toch noemen we het voor de echte tuinfanaat onder ons: plaats een warmtelamp of vuurpot rondom fruitbomen helpt helpt om de temperatuur te verhogen en vorstschade te voorkomen. Dit moet natuurlijk wel veilig gebeuren om brandgevaar te voorkomen.
  • Hortensia en nachtvorst is ook een hele slechte combinatie.

In deze video nog meer tips om kwetsbare bloesembomen in je tuin te beschermen tegen nachtvorst en lees daarna verder >>

Conclusie

Het is belangrijk om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden en tijdig actie te ondernemen om fruitbomen te beschermen tegen nachtvorst in de lente.

Ontdek ook de allermooiste bloesemgebieden.

Bron: Weeronline
Hoofdfoto: SVProduction (Canva)

Meer over: