Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom wordt de temperatuur in Nederland in de Bilt opgenomen?

Waarom wordt er geen gemiddelde van Nederland genomen om de temperatuur te meten?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
5.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Omdat hier het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) gevestigd is. Als er algemene feiten en cijfers over het weer en klimaat van Nederland naar buiten gebracht worden, geldt vrijwel altijd dat het weerstation van de Bilt daarvoor gehanteerd wordt.

De Bilt heeft een gematigd zeeklimaat met vrij zachte winters en milde zomers. In de wintermaanden ligt de dagtemperatuur rond de vijf graden, in de zomermaanden loopt dit op tot gemiddeld net iets boven de twintig graden. Op jaarbasis telt De Bilt bijna zestig vorstdagen, 22 zomerse dagen en 3 tropische dagen.

Met een kleine achthonderd millimeter regen per jaar, ruim vijftienhonderd uur zonneschijn en ruim 250 dagen met neerslag vormt De Bilt een representatief gemiddelde voor het Nederlandse klimaat.
(Lees meer...)
Amadea
10 jaar geleden
Ivana
10 jaar geleden
En zo is het precies. Plus.
Omdat daar het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is gevestigd. Dat was tot voor enkele jaren de enige instantie die het weer bijhield, en dagelijks een weerverwachting voor de komende dag (en later dagen) afgaf. In de laatste jaren zijn er commerciele bedrijven bijgekomen die allerlei weergegevens verstrekken voor bijvoorbeeld de landbouw en de luchtvaart. Maar in de Bilt, daar stond dus jaren het hoofdweerstation van Nederland, mooi in het midden van het land. Dus als je gegevens van nu met die van vroeger wilt vergelijken, dan zul je in De Bilt moeten gaan meten.
(Lees meer...)
10 jaar geleden
Er zijn meer weerstations met lange dataseries, maar Wageningen is zo dicht bij De Bilt dat de trend niet zoveel zal verschillen. Een eerlijk gemiddelde nemen is met weerstations niet zo gemakkelijk en onderhevig aan willekeur. De temperatuur van de Bilt is gewoon een eerlijk cijfer en ongeveer in het midden van het land.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding