Hoe geraken mijn Yuca 's voor goed van schildluis af?

Ik heb een paar oude yuca's staan (30 jaar)....2.5 meter hoog.
Enkele jaren geleden is daar schildluis op gekomen.
Huis en tuin middeltjes zoals : blad per blad deppen met loog of petroleum .....een vreselijk stinkend product van Bayer erop spuiten....
Maar telkenmale komen die beesten terug
Iemand ideetje?
Planten staan binnen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Schildluis of dopluis komt voor in een ruimte met hele drogen lucht. Als oude planten al jaren in de pot staan, wordt de grondkwaliteit in de pot erg slecht en bevat erg veel kalk. Door deze grond gaat de plant slechter groeien en zijn weerstand tegen parasieten wordt minder en minder. het probleem zit dus vooral in de potgrond. Haal de plant uit de pot, schud indien mogelijk de losse grond er van af en zet de plant in nieuwe grond en een maat grotere pot, snoei hier en daar wat grote koppen uit de plant voor een gezonder herstel, blijf wel regelmatig mest geven.

Schildluis is inderdaad een ellende. Zonde als die in je mooie planten zitten. Staan ze wel goed? Want het klinkt alsof ze misschien een beetje verzwakt zijn en dat daarom de schildluis kan profiteren. Misschien eens grondig verpotten, als in: eerst de plant weer sprayen met anti-schildluisspul, plant uit de pot halen, _alle_ grond van de wortels spoelen, wortels ook met anti-luisspul behandelen, plant opnieuw planten in een schone pot met schone aarde. "Om bovenstaande luizen te bestrijden zijn eigenlijk alleen systemisch werkende (d.w.z. het bestrijdingsmiddel wordt door de plant opgenomen) middelen effectief. Het gebruik van deze middelen (o.a. Temik wordt veel gebruikt) is echter alleen toegelaten voor beroepskwekers, voor particuliere gebruikers zijn deze middelen verboden. Tegenwoordig zijn er niet zoveel middelen beschikbaar voor de particulier. Vroeger kon je nog middelen gebruiken als pirimifos-methyl (Actellic) en propoxur (Undeen), maar deze zijn voor de kleingebruiker ook niet meer beschikbaar. Bayer brengt de volgende middelen op de markt die behalve tegen bladluis ook tegen schild- dop- en wolluis werken: imidacloprid (Admire), cyfluthrin (Baytroid plantenspray), deltamethrin (Decis ) en voor kuipplanten aanbevolen maar ook misschien in de orchideeëncultuur bruikbaar de Provado Plantpin, ook op basis van imidacloprid. Het meest bruikbaar is Admire. Het is een wortelsystemisch middel, d.w.z. het wordt door de plantenwortels opgenomen. Je kunt het spuiten over het gewas (voor planten op een blokje afdoende) maar dompelen van potten of aangieten is zeker zo effectief zo niet effectiever. De plantenspray is alleen nuttig bij individueel bespuiten, voor kassen is deze niet toepasbaar. Decis is een breedwerkend middel ook tegen o.a. bladluizen, trips, mineervlieg en witte vlieg. Al deze middelen zijn bij een tuincentrum te koop. Ook de firma AA (de producten staan veelal naast die van Bayer) levert vergelijkbare producten."

Bronnen:
http://www.nov-orchidee.nl/html/schilddopwol.html

sommige soorten lieveheersbeestjes eten graag bladluis, schildluis. ;-) http://www.beesies.nl/lieveheersbeestje.htm Toegevoegd na 3 uur: Een te veel aan voedingsstoffen kan een oorzaak zijn dat die luizen terugkomen. zie link http://www.tuinadvies.be/bladluizen.htm

Probeer eens een mix erop te spuiten van water, een scheut groene zeep en een scheut spiritus.

Aanvulling op bovenstaande tips : let ook goed op de grond daar kruipen ze vaak in weg. Om het grondig te doen : het blad van de yuca sicuur reinigen, de plant uit de pot halen alle losse grond verwijderen, en plant in verse potgrond poten. Regelmatig plantenvoeding geven. (luis is een teken van een zwakke of zieke plant.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100