Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je elke Rook- en Koolmonoxidemelder ook tegen een muur bevestigen?

Aangezien wij kunststofplafonds hebben waarin schroeven moeilijk is en de meeste melders geschroefd moeten worden, Kun je elke Rook- en Koolmonoxidemelder ook tegen een muur bevestigen?

2 jaar geleden
in: Wonen
1.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Je kunt een rookmelder ook met dubbelzijdig tape ophangen. Er zijn ook magnetische plaatjes te koop. Het ene plaatje plak je op de rookmelder en het andere plaatje plak je op het plafond. Dan kan de melder er makkelijk af om batterijen te vervangen of eventueel schoon te maken.

Een kunststof plafond is overigens zeer brandgevaarlijk! Bij brand gaat je plafond niet alleen branden, maar ook smelten. Brandende stukken druipen dan naar beneden, waardoor ook in heel korte tijd de vloer, meubels en mogelijk personen die proberen te vluchten verbrand raken. Beste is om zo'n plafond zo snel mogelijk te vervangen, bijvoorbeeld door gipsplaten.

Juist bij zo'n brandgevaarlijk plafond is snelle melding van brand heel belangrijk. De beste plek voor de rookmelder is dan wel het plafond, omdat rook opstijgt en zich onder het plafond zal verspreiden. Pas als er meer rook komt gaat het langs de muren weer naar beneden, daardoor kan het te lang duren voordat die rook je melder op de muur bereikt.

Voor een koolmonoxidemelder is het wel goed om die tegen de muur te bevestigen, ongeveer op ooghoogte. Koolmonoxide heeft de neiging te zweven in de ruimte en dus niet meteen naar het plafond op te stijgen.
(Lees meer...)
Inekez1
2 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding