Wat voor isolatiemateriaal heb ik nodig ivm geluidsoverlast?

Ik woon in een gerenoveerd grachtenpand, wat je ook als appartement mag noemen. De tussenvloer van mijn onderburen en die van mij is niet zo goed geïsoleerd. Omschrijving is mijn vloer, tussenvloer is houten vloer en dan plafond van de onderburen.In het plafond van de onderburen zit een mechanisch ventilatiesysteem dat bevindt zich in de gang. Wanneer zij het systeem aanzet, hoor je het geluid van het systeem boven mijn vloer uitkomen. Het geluid kan je nog horen in mijn slaapkamer (gelijkvloers) heel erg vervelend. Ik heb dit aangekaart bij de woningbouw en het enige wat zij kon doen, is isolatiemateriaal om het systeem wikkelen,maar dat heeft niet geholpen.
Een nieuw apparaat is al vervangen geweest. Woning is vrije sector, dus vraag ik mij af wat voor rechten heb ik als huurder?? Een klacht heb ik al ingediend.
Nu wil ik zelf mijn vloer gaan isoleren, wat voor isolatiemateriaal kan ik het beste gebruiken?!? Wat ik zoek qua materiaal id het geluid kan afweren.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hebt vooral een goede geluidswerende ondervloer nodig. Die werkt beide kanten op. Laat je daarover heel goed adviseren, want een paar afleveringen "Bonje met de Buren" is voldoende om je te overtuigen van de ellende die kan voortkomen uit iets simpels als een paar honderd euro besparen op een goede vloer. Daarbij zijn verschillende factoren van belang (bij jou de holle houten vloer en ongetwijfeld ook het feit dat het een oud pand is en je dus veel contactgeluid via de muren zult hebben.). Ongetwijfeld werkt de holle vloer daarbij meer als klankkast dan als isolatie, en dus vermoedelijk averechts. Ik ben geen expert dus ik kan geen merken of materialen geven, maar probeer dit niet op te lossen met een lullig adviesje van een zogenaamde ' expert' bij de bouwmarkt en een zondagje klussen. Hier geldt zeker dat een foute keus - die niet eens per definitie goedkop hoeft te zijn - HEEL verkeerd kan uitpakken. Mijn gevoel zegt dat het sowieso een goed idee is echt een expert naar de constructie te laten kijken, omdat de keuze voor het ventilatiesysteem ook wel eens een heel foute kan zijn geweest en misschien eerder vervangen moet worden dan de vloer zelf. Hopelijk is de relatie met de buren en de eigenaar van het pand nog in een fase dat overal nog over te praten / overleggen valt.

Bronnen:
http://www.dejuisteondervloer.nl/

Wat betreft het ventilatiesysteem: ik vermoed dat het hier om contactgeluid gaat. Omwikkelen met isolatiemateriaal helpt dan niet, want de trillingen worden via de ophangbouten direct overgebracht op de balken waaraan het is opgehangen en dus ook direct overgedragen naar jouw vloerplanken. De ventilatiemotor of de hele ventilatie-unit (of is het een airco?) verend ophangen zou een goede remedie zijn. Is bovendien aanzienlijk goedkoper dan jouw eigen vloer isoleren. Ik vrees overigens dat je het met de materialen uit de link van Marleen niet gaat redden, die zijn meer om geluid van schoenen, hakjes en stoelen etc. te dempen. Kun je niet een foto posten van de ventilatieunit? Dan kan ik een beter advies geven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100