Mag / kan een vrieskast op een stopcontact zonder aarde?

Wij hebben een vrieskast 'no frost' gekocht. Deze mag echter niet kouder dan 10 graden staan. Onze oude vrieskist staat nu in de schuur maar daar vriest het in de winter. Nu willen wij de nieuwe op een slaapkamer zetten boven maar daar zijn geen stopcontacten met aarde. Kan / mag hier de vriezer op aangesloten worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kan en het mag. Normaal is het ook echt geen enkel probleem. Toch zou ik het niet doen: uit veiligheidsoverwegingen. Als er namelijk eens iets mis is met je vrieskast, kan het gebeuren dat de metalen delen aan de buitenkant onder stroom komen te staan. Wanneer jij dan zo'n metalen deel aanraakt, krijg je een schok. Dat is niet prettig, op z'n best. Sluit je je combinatie aan op een geaard stopcontact, dan kun je nooit zo'n schok krijgen. Vandaar dat een geaard stopcontact veiliger is.

het kan en het mag, maar ik zou het niet doen.

Niemand die dat verbiedt maar ik zou het risico niet willen lopen.

Zorg er voor dat er een wandcontactdoos komt met randaarde. Het mag wel zonder aarde maar ik zou het je uit veiligheidsoverwegingen niet aanbevelen.

Alles mag, maar ik zou het zeker niet doen. Er zal maar iets mis zijn met je koelkast of er zal bliksem inslag zijn, dan kan je toch maar beter op een geaard stopcontact zitten. Dat ding is van metaal dus zeker niet doen.

Vocht en stroom geven bij elkaar altijd een risico, zelfs een wastafel moet geaard zijn, en een metalen aanrechtblad, afzuigkap, wasmachine, droger , koelkast, vijverpomp enz. Nieuwe apparaten zijn prima en zonder risico, maar ze blijven niet nieuw, zeker als er roest komt en dan is het maar wel prettig als alles geaard is. Toegevoegd na 3 uur: Hij slaat wel de hele nacht door aan en uit, lijkt me niet zo prettig in de slaapkamer, maar misschien heb je geen andere plaats.

Je zou zelf een aardedraad kunnen leggen vanaf een waterleiding of een radiator naar een stopcontact. Hiervoor kun je gewone zwarte installatiedraad 2,5 mm2 gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100