Welke spin is dit hier? Tuin- of huisspin? Poten staan breed, zo breed als een duim. Het is ook een snelle spin.

Poten staan breed, zo breed als een duim.

Het is ook een snelle spin.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is een "buiten"spin. Een van de soorten wolfsspin. Typisch voor deze soort is dat ze twee voorpoten bij elkaar houden. Ze jagen actief op hun prooi.

Het lijkt mij de huisspin Tegenaria atrica; het mannetje daarvan (te herkennen aan de 'bokshandschoentjes'). De vrouwtjes zijn groter, dikker, en honkvaster. Die zie je dus minder vaak rondrennen. De mannetjes gaan op zoek naar de vrouwtjes en zie je dus vaker. Het is een trechterspin, geen wolfsspin. Toegevoegd na 9 minuten: Die bokshandschoentjes zijn de pedipalpen, zeg maar het eerste paar poten. Bij vogelspinnen zijn die palpen zo groot dat ze 10 looppoten lijken te hebben; bij schorpioenen zijn het tangen geworden. Bij de 'echte' spinnen gebruikt het mannetje ze voor de paring om zijn sperma over te brengen, en bij sommige soorten ook voor de hofmakerij. Toegevoegd na 1 uur: In mijn tweede bron kun je lezen dat er een paar soorten in het geslacht Tegenaria zijn die sterk op elkaar lijken. Of het T. atrica is is dus niet met zekerheid te zeggen. Verder zijn de vrouwtjes wel groter, maar hebben ze kortere poten, dus lijken ze kleiner.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_huisspin
http://www.gardensafari.net/en_picpages/te...

Het is een zwartrugrenspin Philodromus dispar, een mannetje. Een tuinspin: hij jaagt op vliegen en andere kleine insecten in lage begroeiing of de open plekken daarin. Het meest vindt je deze spinnensoort op en tussen grassen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100