Wat doen de kauwen op mn dak en wat kan ik ertegen doen?

Bijna elke ochtend, zodra het mooier weer wordt, hoor ik getik tegen de kozijnen/op t (plat) dak/ dakpannen van mn slaapkamer.
Ik word er wakker van (t begint op zn vroegst om 5 uur ongeveer) want t is heel lawaaig, alsof er wordt getimmerd door werklui vlakbij mn raam. Volgensmij zijn t kauwen, die zag ik toen ik 's ochtend uit het raam keek. De kozijnen zijn vorig jaar opnieuw geverfd en t zink van de dakgoten is vernieuwd en er ligt niks op het platte dakje qua takjes, steentjes enz.
Snachts heb ik t rolgordijn naar beneden en dat de kauwen dus hun reflectie zien lijkt me niet.
Wat doen ze daar precies en wat is er tegen te doen?
Heb al heel wat afgespeurd op internet.

Toegevoegd na 1 dag:
Soms tikken ze overdag ook en soms hoor je ze dagen niet, t was vorige zomer voor t eerst

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het getik wat ze veroorzaken doen ze waarschijnlijk om eikels e.d. kapot te pikken. Ze maken hun voedsel wat kleiner of proberen er insecten uit te krijgen. Dat klinkt heel hard als ze het op de materialen doen die je omschrijft. Ook halen ze eetbare beestjes tussen mos en bladeren uit onder dakpannen vandaan en uit de dakgoten. Voor dakgoten bestaat een soort op maat te maken gaas wat je er tussen kunt klemmen. Wanneer ze in een schoorsteen nestelen kun je er wat gaas of een zgn. "gek" op laten plaatsen. Wanneer je een schoorsteen ommanteling hebt gaan ze helaas daar ook op zitten pikken wat ook weer het geluid versterkt. Let wel op: in de broedtijd kan het verboden zijn om de vogels te verstoren. Verderop in je tuin een nestmogelijkheid voor ze plaatsen of probeer wat vogelvoer te strooien wat makkelijk te eten is. Dit lijdt ze misschien wat af van het huis. Maar ik denk dat je de broedtijd wat uit moet zitten.

De kauwtjes zijn nu aan het nestelen, en dat doen ze graag onder dakpannen. Als je dit wil voorkomen zal je het dak op moeten om uit te vogelen waar ze onder de pannen kunnen komen, en die opening dichtmaken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100