Mijn nieuwe 2 pits inductie kookplaat is geleverd zonder stekker met een drieaderige kabel, hoe moet ik de stekker aansluiten?

Heb een inductie kookplaat gekocht met twee kookplekken.
Er zit wel een kabel aan maar geen stekker.
Kan ik hier een normale geaarde stekker voor gebruiken?
En hoe moeten de draden erin aangesloten worden?
Maakt het niet uit aan welke kant ik de blauwe of bruine draad aansluit,
als de groengele maar in het midden zit.
en hoe moet ik de groengele bevestigen?
Misschien domme vragen, maar mijn man deed zulke dingen helaas is die er niet meer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het beste kun je inderdaad een geaarde stekker voor gebruiken. Als er 3 draden aanzit, (bruin, blauw en geel/groen) maakt het inderdaad niet uit waar je de bruine / blauwe aansluit. Een ongeschreven regel van elektriciens is dat je de bruine aan de rechterkant doet van de stekker, blauw links. Geel/Groen moet idd in het midden. Per stekker is het anders hoe je het aan moet sluiten. Vaak onder een schroef, de draad aan de rechterkant onder de schroef doen (dan draai je de draad er niet onder vandaan) Mocht je twijfelen of het je lukt, vraag dat een vriendelijke buurman, die er een beetje verstand van heeft. Veiligheid voor alles !

Het aansluiten van de stekker is heel eenvoudig. De groengele kabel is in ieder geval de randaarde en moet op de daarvoor bestemde plaats worden aangesloten. De bruine draad is de stroomkabel en de blauwe is de terugvoer van de stroom. Verwissel je deze twee kabels dan gaat het ook goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100