Na hoe lang is het rendabel om je verwarming lager te zetten als je weg gaat?

Mijn temperatuur in huis is standaard een graad of 20. Echter met de koude maanden gebruik je meer energie. De vraag is wanneer je weg gaat uit huis, vanaf wanneer is het rendabel om je verwarming zachter te zetten; is dit bijv. bij een boodschap al van een uur (of moet je daarna weer veel bijstoken wat ongunstig is) of dat je minimaal 2 uur er dan niet moet zijn.. Waar ligt deze grens?

Toegevoegd na 27 minuten:
Het gaat ook met name of het dan opweegt ten opzichte van het verbruik wanneer je weer opnieuw zou moeten opstoken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat ligt vooral aan je eigen gedrag, aan je stookgedrag en aan de isolatie van je huis. Belangrijk hierbij is dat warme muren een behaaglijk gevoel geven. Warme muren en 18graden voelt hetzelfde als koude muren bij 19 of 20 graden. Heb je een ouder huis, slechte isolatie en gaat 's nachts de temp naar 15 dan zijn je muren koud. Het heeft dan altijd zin de temperatuur te verlagen als je weg gaat. Heb je normale/goeie isolatie dan kan het voordeliger zijn een constante temperatuur aan te houden in huis. Een extra voordeel hierbij is dat de watertemperatuur bij een Hr-ketel dan zeer laag gezet kan worden (denk aan rond de 50graden of zelfs lager), ook dat levert een besparing op. In deze situatie levert een verlaging van de temperatuur geen besparing.

Ik zou het een uur van tevoren doen. Je merkt het meestal ook zelf. Als je de verwarming lager zet dan voel je na ongeveer een uur het verschil.

Gewoon altijd laag zetten, het is onzin dat het meer energie kost om weer op temperatuur te komen, het is meer een kwestie van komfoor, of te wel, vind je het erg dat je 15 tot 30 min(afhankelijk van kou, isolatie enz van je huis) even moet wachten tot het warm is. Elke min. dat de kachel niet brand bespaar je energie.

Altijd, want de extra warmte die je nodig hebt om de temperatuur weer op peil te brengen als je weer terug bent, is minder dan het verlies aan warmte in de tijd gemeten. NB Overigens kun je met een elektronische thermostaat 's nachts en wanneer je weg bent zo instellen dat het weer warm is als je uit bed bent dan wel wanneer je terugkomt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100