Hoe lang kun je een rookmelder blijven gebruiken?

Bij het verwisselen van een batterij zag ik dat mijn rookmelders alweer 25 jaar oud zijn. Hoe lang blijven die dingen betrouwbaar? (ik heb zo te zien de radio-actieve variant met een microcurie americium erin. De halfwaarde tijd is wel lang genoeg, zag ik op Wikipedia)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens de website van de Stichting Nationale Brandpreventieweek hebben rookmelders een levensduur van 10 jaar: "Een rookmelder moet 10 jaar meegaan. Net zoals elk ander elektrisch apparaat ‘slijten’ rookmelders. Controleer bij aankoop of de productiedatum en/of vervangdatum er op staat. Zo niet, dan kunt u het beste de aankoopdatum met een stift aan de onderkant van uw rookmelder zetten. Dan weet u ongeveer wanneer hij aan vervanging toe is. Controleer bij elke batterijvervanging of dit al nodig is".

Bronnen:
http://www.rookmelders.nu/werking.php

Op vrijwel alle rookmelders zit een testknop. Door die in te drukken weet je of het ding nog geluid geeft. Ook zou je er een keer rook in kunnen blazen om het nog werkt. Er zitten geen bewegende delen in, dus in principe kan er niets kapot.

De rook komt in een kamertje waarin 2 spiegeltjes haaks tov elkaar staan opgesteld. Daar gaat een straal door die dan kan weten of er al dan niet rook is omdat de lucht ioniseert . Simpel uitgelegd. Theoretisch gaan die zeer lang mee maar praktisch en wettelijk zijn er een aantal beperkingen. In Nederland weet ik het niet maar in Belgie moeten die normaal om de 5 jaar vervangen worden. Zoals eerder door iemand gemeld kan u die testen door er met rook onder te gaan, ik zou dit tenstelligste afraden want die rook slaat dan ook neer op die spiegeltjes en vervuilen waardoor de levensduur ingekort wordt. Er bestaat een bus waar testgas inzit, dit is niet vettig zoals rook en slaat niet neer. Betrouwbaar blijven die dingen lang maar de gevoeligheid neemt af door die vervuiling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100