Hoe kan het zo zijn dat onze energie rekenening extreem hoog uitvalt in verhouding met vorig jaar?

Wij hebben onze jaarnota ontvangen en er zit een enorm verschil in met vorig jaar. Vorig jaar hebben we flink verbouwd en gestookt maar toch is de rekening dit jaar van de elektriciteit met 1/3 gestegen en de rekening voor het gas verdubbeld.
Er is niets veranderd in de gezinssamenstelling of anderzijds..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Inderdaad waarschijnlijk de verbouwing, veel openstaande deuren gehad, gas "vliegt dan letterlijk naar buiten? Veel zware apparaten gebruikt, veel (warm) water? Houdt nu eens een paar weken je standen bij (elke week noteren op hetzelfde tijdstip) en je kunt dan zien of het werkelijk nog zo hoog is. Toegevoegd na 10 uur: Zoals je in je reactie beschrijft over aftappen: dat zou alleen na de meter van invloed zijn, lijkt mij bij de meeste huizen niet makkelijk mogelijk. Is je ketel onlangs nog nagekeken? Heb hier een site gevonden met meters die je eventueel per fase in kunt zetten, zo kun je meten waar je de meeste stroom verbruikt. Gas gebruik je voor koken, warm water en je ketel (tenzij je bijvoorbeeld een gasdroger hebt) zeker na een verbouwing, als je veel vocht in je huis hebt kun je meer stoken, om de boel warm (en droog) te krijgen.

Bronnen:
http://home.xmsnet.nl/madelein.olav/Energi...
http://www.nuon.nl/klantenservice/energier...
http://www.nuon.nl/klantenservice/energier...

Omdat het dit jaar naast de normale kou ruim 2 wrken extreem koud is geweest waarbij de verwarming onafgebroken heeft staan loeien. Wellicht nog eens een extra douche om watm te worden... Ke-ching!

Behalve dat misschien toch je eigen verbruik omhoog gegaan is, zijn ook de energieprijzen gestegen.

je geeft aan dat je flink verbouwd hebt. Is misschien de inhoud van jullie woning veranderd? Door een aanbouw, dan moet er meer ruimte verwarmd worden. Zijn er grotere ramen geplaatst? Dan is er meer warmteverlies. Nieuwe apparatuur gekocht?

Je zegt dat het verbruik hetzelfde is gebleven maar de rekening veel hoger. Dan is er één verklaring: gestegen prijzen. Vergelijk op de oude en de nieuwe rekening de eenheidsprijzen voor gas en elektra. Daar zou dan een verschil in moeten zitten, plus misschien andere posten die hoger zijn geworden: transport/netwerkbeheer en dergelijke. Je bent niet van leverancier veranderd?

mogelijke oorzaken: 1) jaarafrekening niet over gelijke periodes 2) hoger verbruik volgens jaarafrekening 3) prijsstijgingen van gas, elektra, transport, vastrecht etc. Je zult eerst de jaarafrekeningen naast elkaar moeten leggen om te zien waardoor de rekening hoger is. Kan natuurlijk ook een combinatie zijn van alle 3.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100