Hoe kan het dat een spiegel soms zwarte vlekken kan krijgen?

Ik zie dit het meeste bij de oudere spiegels.
Is dit te voorkomen en kun je het wegkrijgen?
(En, even voor de duidelijkheid, 't is niet dat ie schoongemaakt moet worden en die zwarte vlek ben ik niet.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens mij bestaan oudere spiegels uit (de achterkant) een metaal. (zilver geloof ik). Zilver reageert met vocht en zuurstof, en slaat zwart uit. Er is niets aan te doen helaas

ik denk gewoon dat de zwartevlekken beschadigingen zijn

Het weer zit dan in je spiegel. Daar is niets meer aan te doen Oorzaak vocht .

zie bron http://www.huishoudplaza.nl/hhp_article_show.asp?ArtID=1174&Art_Type=1&descr=Spiegel%20schoonmaken

dat komt door vocht en noemen ze oxidatie. Is bij mijn weten weinig aan te doen.

Dat noemen ze het "weer"in je spiegel hebben.. vocht dat in je speigel trekt en dat komt vooral bij wat oudere spiegels veel voor.. voorkomen is lastig..enkel veel ventileren in de ruimte waar de spiegel hangt, kan helpen.. Ook de spiegel ruimte geven aan de achterkant zodat die als het ware kan ademen... Plekken weghalen is niet mogelijk...ze hebben van H&G wel spiegelreiniger en dat helpt een beetje maar that's it helaas...

Dat zwart is zilveroxide. Het spiegelende laagje op de spiegel (dus aan de andere kant van het glas) is een heel dun laagje zilver. Zilver kan zwart worden, dat kan je ook zien op theelepeltjes en zo. Theelepeltjes kan je poetsen, en dan wordt de oxidelaag er afgehaald. Maar je kunt die zwarte laag niet wegpoetsen van het spiegelzilver, omdat daar het glas voor zit.

Mensen spuit vaak met een spray op de spiegel, deze spray nevelt en kan dus ook achter de spiegel komen en kan de zilvergrijze laag aantasten waardoor er vlekken,roest, ontstaan. Een badkamer heeft vaak condens en deze komt ook achter de spiegel als deze niet goed is afgewerkt en het vocht hierachter gaat niet zomaar weg. Het ontstaat dus door vocht, ook ruimtes die niet of nauwelijks geventileerd kunnen worden. Zie bron hieronder.

Bronnen:
http://www.huishoudplaza.nl/hhp_article_sh...

Zoals al eerder gezegd, deze oxydatieplekken zijn niet weg te krijgen. Maar, als je erg gehecht bent aan de spiegel, kun je 'm opnieuw laten verzilveren. Dan is ie weer als nieuw.

Bronnen:
http://www.spiegelfabriek-visser.nl/

De zilverlaag achter op de spiegel is beschadigd, je kunt het misschien met een zilverstift bijwerken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100