Vochtproblemen in huis

Ik heb dubbele ramen maar als ik 'savonds de overgordijnen sluit, heb ik 'smorgens veel condens op de ramen en zelfs plasjes op de vensterbank. Wat kan ik hier aan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kan bijna niet missen, je hebt een probleem met een tekort aan ventilatie. Bij supergoed geïsoleerde huizen en te weinig ventilatie krijg je ernstige problemen op den duur. Dagelijks produceren jij, je huisgenoten, huisdieren en planten vele liters vocht. Daarnaast breng je flinke hoeveelheden waterdamp de lucht in door activiteiten als douchen, afwassen en het drogen van de was. Al dit water in de warme binnenlucht kan op koude oppervlakken tot waterdruppeltjes condenseren. Dit kan materialen op de lange duur doen roesten en rotten en verf doen afbladderen. Bovendien zijn vochtige omstandigheden gunstig voor de groei van schimmels en mijten —organismen waar behoorlijk wat mensen allergisch voor zijn. Ook het ophopen van de CO2 die we uitademen, kookluchtjes, rook en andere stoffen is niet goed voor onze gezondheid. Een te vochtig huis is kil, muf en ongezond. En het kost nog eens meer energie om het te verwarmen ook. Ideaal is als de luchtvochtigheid in je woning ergens tussen de veertig en zestig procent ligt.

Ik zou het dubbelglas laten controleren op lekken en misschien de verwarming en graadje hoger. Bij goed dubbelglas kun je bijna geen condensvorming aan de binnenkant hebben.

Dit hebben wij ook gehad, ca. een half jaar nadat wij ons huis hadden gekocht en het raam bleek inderdaad lek te zijn. Ergens in het aluminium stond hoe oud het raam was en het viel nog net binnen de tien jaar garantie waardoor wij een nieuwe ruit mochten laten plaatsen. Misschien handig om te weten als dit bij jou ook het geval is. Toegevoegd na 52 seconden: Het aluminium gedeelte tussen de ramen bedoel ik

Blijf ventileren. De huizen van tegenwoordig zijn zo goed geïsoleerd dat schone lucht en afvoer van verbruikte 'lucht' onvoldoende is. Het is daarom aan te bevelen regelmatig te ventileren om zo een gezonde situatie te creëren.

Ventileren ! Een probleem met veel moderne huizen - en eigenlijk ook vooral met huizen die nog eens extra goed geisoleerd zijn NA de bouw, is dat ze soms TE goed dicht zitten. Dat houdt de warmte dan wel lekker binnen, maar ook het vocht, en vocht komt gewoon uit mensen en menselijke activiteiten (koken, wassen) en kan dus nergens heen. Ook 's avonds toch maar ergens een kiertje , en liefst de hele dag minimaal op één plek de ruimte ventileren of mechanische ventilatie aan laten leggen. Je kunt ook vochtvreters gebruiken, maar die zijn vaak erg slecht voor het milieu, en met een raampje open haal je ook nog een beetje frisse lucht in huis, wat beslist geen kwaad kan, want erg schoon is de binnenlucht in een bewoond huis al snel niet meer. Toegevoegd na 1 minuut: Bovendien stook je je met die vochtige lucht te pletter, maar lbijft het kil aanvoelen door de hoge luchtvochtigheid. Open dus, die ramen !!

Dit kan een probleem zijn in moderne huizen, maar zeker ook in oude. Wat ik altijd deed is - juist ook in de winter - stoken en dan het raam op een klein kiertje open laten staan. De condens kon zo het raam uit.

Ik heb het antwoord op twee van je vragen. Mijn antwoord op deze vraag luidt, ramen en deuren een half uurtje per dag wagenwijd openzetten. Antwoord op je vraag wat doen we met moeder tijdens de feestdagen: zet de deuren en ramen open terwijl ze op de tocht zit vlak voor de feestdagen, dan ligt ze tijdens de feestdagen lekker onder de warme dekens

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100