klopt het dat mijn appartement automatisch verwarmt buiten de thermostaat om?

Ik woon in een appartement op de hoek en begaande grond van een appartementgebouw. Voor de verwarming maak ik gebruik van een klokthermostaat in de woonkamer en op de vewarmingen in de woonkamer (2 stuks) zitten "normale" kranen (die volledig/gedeeltelijk open en dicht kunnen). Voor de verwarmingen in de overige ruimtes heb ik thermostatische kranen.
Nu het weer wat kouder is buiten (rond de 10 graden celcius) viel het mij op dat mijn klokthermostaat altijd een temperatuur aangeeft tussen de 19-21 graden. Ong. 2 mnd terug heb ik mijn appartement verbouwd (schilderen en stucadoren) en toen is de klokthermostaat er ook afgeweest. Dus mijn vermoeden was dat deze of defect was of mischien verkeerd ingesteld. Nu heb ik hem zo ingesteld dat hij bij opstaan naar 18 gr gaat, bij vertrekken naar 15 graden en bij thuiskomen naar 19 gr maar mijn klokthermostaat blijft nog steeds rond de 19-21 gr aangeven ongeacht het tijdstip dat ik er op kijk.
Hoe komt dit? Is mijn klokthermostaat of bijv. ketel evt. defect? Of wordt mijn appartement automatisch verwarmt door de andere appartementen in het gebouw waardoor de temperatuur gewoon nooit lager is dan 19-21 gr?
Als het een defect lijk te zijn, wat kan ik dan het beste doen om te achterhalen wat het defect is?

Als het geen defect is en komt door de verwarming vd overige appartementen, betekent dit dan dat ik alleen gas verbruik voor douchen en de vaatwasser en de kraan? Zo ja, hoe kan ik mijn klokthermostaat dan het beste instellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een thermostaat wordt maar op twee draadjes aangesloten. Een gewone aan/uit-thermostaat maakt het niet uit hoe de draadjes zitten. Een modulerende thermostaat geeft een melding als er iets niet klopt. Je zou kunnen proberen om een gewone thermometer bij je thermostaat te zetten. Zo kun je zien of je thermostaat wel de juiste temperatuur aangeeft. Ook kun je bij je ketel zelf controleren of hij aanstaat. Het is de laatste dagen erg zacht weer geweest, dus de kans is groot dat de verwarming gewoon nog helemaal niet nodig geweest is.

Het eerste wat ik kan zeggen is dat je appartement erg traag zal afkoelen. Natuurkundig is het zo dat hoe groter het temperatuurverschil, hoe sneller de afkoeling zal plaatsvinden. Over de vraag of je appartement wordt "opgewarmd" door je "buren". Dit is zo indien de temperatuur van een appartement dat tegen jou aan ligt hoger is dan dat van jou appartement. Daarnaast moet je rekening houden dat als jij 19 graden afleest dit een temperatuur is die varieert tussen 18,5 en 19,4 graden. Echter omdat jou thermostaat geen decimalen weergeeft kun jij dit niet zien. Hopelijk kun je hier iets mee.

Een kennis van mij heeft ooit de slaapkamer van zijn appartement geisoleerd omdat hij de temperatuur niet lager kreeg dan 20 graden. Blijkbaar zijn de tussenwanden van de appartementen niet geisoleerd zodat, als je tussen de 'bejaarden' woont, je zelf de kachel niet aan hoeft te hebben. Lekker goedkoop toch? Als je radiatoren koud blijven, zal dit effect bij jou waarschijnlijk ook optreden. Zet je thermostaat zo laag mogelijk, en wacht een paar dagen af.

Zet hem even op 25 graden, dan weet je direct of hij wel werkt.

Heb je een eigen ketel, of misschien blokverwarming? Als je een eigen ketel hebt, is het voordelig voor jou, want dan stook je bijna niet. Misschien lopen in dat geval de verwarmingsbuizen door jouw ruimte. In geval van blokverwarming, kan het wel eens zijn dat het gezamenlijk verbruik van alle flats wordt verdeeld over de gebruikers. In dat geval is het dus onvoordelig voor jou, want dan betaal je mee voor het (grotere) verbruik van de buren!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100