Hoe komt het dat een douche zo lang nadruppelt nadat je hem uitgezet hebt?

Toegevoegd na 7 minuten:
Het doet zich ook voor bij een gloednieuwe douchekop, dus aan kalk kan het niet liggen. Ik snap echt niet hoe het kan, want dat water moet toch in een mum van tijd uit de sproeikop lopen als ie hoog hangt?
(Eerder per ongeluk als reactie neergezet... nu dan bij de vraag.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het nadruppelen van de douche wordt veroorzaakt door het krimpen van de slang als het water dat achterblijft afkoelt. Dat effect werkt zowel bij goedkope kunststof slangen als luxe metaal omwonden slangen die van binnen ook van kunststof zijn. Het naar beneden houden van de kop kan niet het water laten weglopen omdat daarvoor lucht in de slang moet kunnen stromen. De kleine gaatjes in de douchekop verhinderen dat er tegelijkertijd lucht naar binnen en water naar buiten stroomt. Een methode om nadruppelen te voorkomen is de douche even met koud water door te laten lopen zodat de slang weer afkoelt of, indien mogelijk, de lucht met de wisselkraan tussen douche en baduitloop in de slang toe te laten stromen.

Het nadruppelen kan komen doordat er nog water in de sproeikop zit. Toegevoegd na 1 minuut: Je kan ook eens kijken of er kalk in zit.

Als buizen afkoelen, worden ze iets kleiner. Hierdoor kan er minder water in zitten, en drukken ze het water er uit.

Er zit nog water in de douchekop. Om dat te verwijderen en ook de volgende keer bij het aanzetten niet direct een letterlijk koude douche te krijgen, kun je de hendel even halverwege tussen 'kraan' en 'douche' zetten terwijl de douchekop schuin gehouden wordt en het laatste restje water via de kraan eruit kan lopen.

Dat ligt aan jouw doucheslang. De goedkopere versies en met name de kunststof slangen zonder metalen omslag. Door het warme water zet de slang uit. Het water in de slang kan niet terugstromen in de waterleiding uiteraard. De slang koelt af, krimpt, waardoor het water naar buiten wordt geperst. En dat kan maar 1 kant op, namelijk richting de douchekop. Met het gedruppel als resultaat. Je kan, als je er vanaf wilt, een iets duurdere doucheslang aanschaffen. Zo eentje met een metalen omhulsel. (zie afbeelding)

Dan zit er nog water in de douchekop.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100