moet een stopcontact in de badkamer uitgevoerd zijn met een trafo ?

zover ik weet mag er geen normaal stopcontact in de badkamer zitten, maar moet dat zo'n speciale zijn, die op een veilige spanning werkt.
maar die kan ik nergens meer vinden.
is dat nog wel verplicht ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In nieuwbouw mag inderdaad geen stopcontact in de badkamer worden aangebracht. Een uitzondering is een scheerstopcontact, dat is uitgevoerd met een scheidingstransformator die de netspanning onafhankelijk van de aarde maakt. Via de trafo kan alleen een klein apparaat worden aangesloten als een scheerapparaat of een elektrische tandenborstel. Een haardroger of een krultang gebruiken veel te veel stroom, om over wasmachines of drogers nog maar te zwijgen. Een scheerstopcontact is voorzien van een kleine zekering die doorslaat als je zwaardere apparaten probeert aan te sluiten. Sommige spiegelkastjes waar je je toiletartikelen in kan zetten hebben naast een verlichting ook een ingebouwd stopcontact. Op bijgaande link kun je lezen aan welke eisen de elektrische installatie in een badkamer moet voldoen.

Bronnen:
http://www.gamma.com/doe-het-zelf/elektra-...

Als het goed is wel voor de veiligheid Er moet een spanningsontbreker in de stoppen kast zitten Toegevoegd na 47 seconden: Als het een normaal stopcontact is

Bronnen:
Ouders

Dan zou je op dat laagspannige stopcontact ook een apparaat aan moeten sluiten, dat op een lage spanning werkt.

Er zijn een paar voorwaarden, maar bijna altijd is een gewoon stopcontact mogelijk en toegestaan.

Bronnen:
http://www.karwei.nl/advies-en-inspiratie/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100