Wie weet welk beest dit is

Dit beest vonden wij op onze oprit, hij is ongeveer 3 cm lang en kan zijn achterlijf oprichten waarbij het lijkt alsof hij een beetje gif spuit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is de Stinkende kortschildkever. Hij dreigt met z'n staart (zoals een schorpioen), maar het zijn de kaken waar je voor op moet passen, hij kan namelijk flink bijten. Hij scheidt een melkwitte vloeistof af, waarmee hij vijanden op afstand houdt. Deze vloeistof stinkt namelijk.

Dit insect is een kever hoewel het uiterlijk totaal anders is. Deze soort is te herkennen aan een diepzwarte kleur, een langgerekt lichaam, zeer korte dekschilden en een gesegmenteerd achterlijf. De stinkende kortschildkever lijkt uiterlijk meer op een oorworm dan een kever, maar mist de twee tang-achtige delen aan het achterlijf. Wel is bij vrouwtjes de legbuis te zien; het belangrijkste zichtbare verschil tussen de seksen. Vleugels ontbreken en de twee tasters zijn ongeveer zo lang als de kop. De kop is groter dan het halsschild en de maximale lengte is ongeveer 30 millimeter. DreighoudingDe stinkende kortschildkever komt regelmatig voor in tuinen vanwege de vele schuilplaatsen. Veel mensen kennen dit dier dan ook als het 'vuilnisbak-monster' dat tevoorschijn komt als de vuilnisbak of kliko wordt verplaatst, en vervaarlijk met de staart omhoog steekt. Bij verstoring wordt een dreighouding aangenomen; de kaken worden open gesperd, de tasters steken recht vooruit en de staart wordt als net zoals een schorpioen naar voren gekromd. Indien de predator niet onder de indruk is, wordt een stinkende, melkwitte vloeistof afgescheiden waaraan de naam te danken is (de wetenschappelijke soortnaam olens betekent geurafgevend). Het is echter niet de staart die te vermijden valt maar de stevige bovenkaken (mandibels) waarmee een pijnlijke beet gegeven kan worden.

Bronnen:
wikipedia

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100