Zijn huizen in Nederland sterker dan in de USA?

Na de zoveelste tornado in Amerika vraag ik me af of de huizen in Nederland een tornado kunnen weerstaan. Stel je pakt een willekeurig jaren 70 huis op uit Nederland en die zet je in Amerika neer. Ik heb het idee dat grofweg de meeste huizen daar van die prefab woningen zijn. Van al mijn familie leden die daar wonen woont er niet één in een gemetseld huis.
Een beetje ironisch is dat sprookje van de drie biggetjes. Het huis van steen is niet om te blazen. Of gaan onze huizen er ook aan?

Toegevoegd na 2 uur:
Dus zijn ze niet slim bezig daar als ik het zo lees? Schrijven zelf een sprookje over stenen huizen die de wolf niet kan omblazen, maar bouwen ze wel zelf van hout en spaanplaat...?
Gaat er dan geen lichtje branden daar? Het zal wel een geld kwestie zijn. Zo goedkoop mogelijk bouwen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De laatste tornado was een 'F4 / F5', windsnelheden vanaf 331 km/u zijn dan vrij normaal. Een F4 tornado wordt verwoestend genoemd. Een jaren 70 huis blijft misschien gedeeltelijk overeind, je zult hem helemaal moeten herbouwen. Grotere betonnen gebouwen, zoals ziekenhuizen, zullen misschien blijven staan, al is ook bij zulke gebouwen de schade groot. Dus, als je moet kiezen uit het herbouwen van een houten (prefab) huis of een stenen huis. Wat kies je dan? Houd er rekening mee dat tornado's daar 'normaal' zijn!

Bronnen:
http://wiki.omopedia.nl/Schaal_van_Fujita

Naja hun huizen zijn idd niet super stevig. Meestal gewoon maar van hout ennaf en toe metsel.

Nederlandse bakstenen huizen zijn inderdaad sterker dan die houten huizen in de VS, hier wil men gewoon een degelijk huis, daar moet het allemaal zo groot mogelijk zijn en dan is hout het goedkoopst.

De meeste huizen in Amerika hebben geen hijpalen onder het huis waar ze zijn opgebouwd, en zijn meestal ook niet van steen. Dus de woningen daar zijn in prijs ook erg goedkoop om te bouwen in tegenstelling tot hier. Onze huizen zullen een orkaan of tornado beter doorstaan idd,natuurlijk zullen er pannen en daken weg zijn en zullen ze flink beschadigt zijn maar niet weggevaagd zoals daar.

Absoluut! Vaak hebben de huizen in de VS een houten frame wat 'beplaat' is met hout of aluminium. Lijkt deftig maar v.w.b. degelijkheid niet te vergelijken met onze bouw. Je ziet dat ook bij (natuur)rampen. Alleen de gemetselde schoorsteen blijft in stand...

Ja... Vaak wel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100