als ik een koop woning heb en ik woon er in en geef mijn schoon moeder onderdak voor uit te helpen , doe ik dan onder verhuren?

ik heb een koop woning en ik mag de eerste drie jaar niet onderverhuren. Nu heeft mijn schoonmoeder geen onderdak meer en wil ik haar in huis nemen. Om haar uit te helpen tot dat ze een woning heeft. Maar ik woon daar met mijn vriendin ,(haar dochter). Doe ik dan onder verhuren of niet.? wat is presies onder verhuren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

onderverhuren doe je wanneer je een woning hebt en je woont er zelf niet, maar je zet er mensen in die er niet staan ingeschreven, en die je betalen.. je mag je schoonmoeder gewoon in huis nemen.. ze moet zich wel op je adres laten inschrijven..

Nee, je voert dan een gezamelijke huishouding - tenzij ze een deel van het huis helemaal voor zichzelf heeft inclusief kook- en badgelegenheid , eigen opgang, eigen sleutel en huur betaald. Daar zijn regels voor die je er eerst op na zou moeten slaan. Echt onderverhuren is het huis doorverhuren aan een ander terwijl je er zelf niet in woont. Dat is weer een heel ander verhaal, maar daar is hier geen sprake van. Als het echt tijdelijk is, zou het zelfs onder logeren kunnen vallen. Maar als het langer duurt, praat je over een gezamenlijk huishouden en moet je even bij de gemeente informeren met welke zaken je rekening moet houden. Vermoedelijk weinig, want het ís al een meerpersoonshuishouden, en dan maakt het aantal of de samenstelling niet zo veel uit.

Als je schoonmoeder een bijstands- uitkering heeft, zal ze daarop worden gekort omdat ze nu in een meerpersoons huishouding woont. Als ze AOW heeft, zal ze ook worden gekort tot een uitkering voor iemand in een meerpersoonshuishouden. Je kan nu niet onderverhuren, omdat het niet mag van de hypotheekverstrekker, dus er zit niets anders op dan het zo te doen. Overleg met de Sociale Dienst of met de Sociale Verzekeringsbank, en vraag tot hoelang het logeren kan blijven. Ga daar in eerste instantie vanuit. Je schoonmoeder vindt misschien binnenkort een plekje voor zichzelf, of anders blijft ze bij jullie inwonen met de bovengenoemde gevolgen voor haar eigen financien. Maar dat hoeft niet het zwaarste te wegen, toch?

Onderverhuren is m.i. een commericiele huur tegen een commerciele prijs,dus niet samenwonen.

Je mag je schoonmoeder gewoon in laten wonen mijns inziens. Pas wanneer ze jouw daarvoor huur betaalt en er een huurcontract is opgemaakt, ben je officieel verhuurder en is je schoonmoeder beschermd als huurster. Je kunt je bij jouw hypotheek verstrekker een verzoek kunnen doen voor inwoning. Hierin moet je verklaren dat je niet onderverhuurt. De inwonende heeft dan geen huurbescherming en dit heeft ook gevolgen voor je schoonmoeder bij de gemeente waar ze ingeschreven staat, want ze zal zich toch moeten inschrijven op het nieuwe adres.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100