Kan ik deze appelboom nu nog snoeien?

In mijn tuin heb ik een hoog stam appelboom staan. Hij is alleen al jaren niet gesnoeid. Er komen nog wel wat kleine appels aan, maar hij heeft eigenlijk een opknapbeurt nodig. Kan ik hem nu nog snoeien? En wat kan ik er af halen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Antwoord Volgens mijn bronnen ben je net te laat (december-maart) maar ook een zomersnoei is mogelijk om een betere 'vruchtzetting' te krijgen (bron) - vanaf half juli voor appels. Dit brengt voldoende lucht en licht in de kruin en rond de vrucht." Zie ook de video. (bron) Het beste ogenblik voor de snoei is afhankelijk van de soort. niet tijdens vorstperioden. Oudere appel- en perenbomen kunnen gesnoeid worden vanaf december tot maart. Zwakke groeiers snoeit men het eerst, omdat vroeg snoeien de groei bevordert; sterke groeiers snoeit men in maart, omdat laat snoeien de groei afremt. Om een betere vruchtzetting te bekomen, is een zomersnoei ook aangewezen (vanaf half juni voor peren en vanaf half juli voor appels). Dit brengt voldoende lucht en licht in de kruin en rond de vrucht. Snoeien is een vak apart en dat leer je niet uit een boek, nee je moet het gewoon doen! Leerrijker is het iemand met ervaring te hulp te vragen, te vinden. (Buurman met bomen of toch een tuinman/ hovenier inhuren. Er zijn ook tuin-hobbyclubs en wat te denken van een volkstuincentrum waar jaren aan kennis iedere dag aan het werk is. Nog een mogelijkheid is een kaartje bij de supermarkt ophangen om iemand met een eigen-tuin verleden wederzijds een plezier te doen.) Toegevoegd na 5 minuten: Zwakke groeiers snoeit men het eerst, omdat vroeg snoeien de groei bevordert; sterke groeiers snoeit men in maart, omdat laat snoeien de groei afremt. @Majesta Ik heb de tekst van de bron letterlijk genomen (logisch ook normaal gesproken), maar nu bedacht ik dat het eigenlijk nog wel kan! het is 2 april en in de bron (zin hierboven) staat "sterke groeiers snoeit men IN MAART ... nou ja dan ben je dus letterlijk 2 dagen te laat... ik zou het zeker nog overwegen, wat is nou TWEE DAGEN? Succes en sterkte met deze klus! Toegevoegd na 18 minuten: -twee video's net info over de juiste snoeiwijze en ook andere -video om per beeld de verandering te zien. Nog veel info in de bronnen te lezen. ANTWOORD: CORRECTIE -----Zwakke groeiers snoeit men het eerst, omdat vroeg snoeien de groei bevordert; sterke groeiers snoeit men in maart, omdat laat snoeien de groei afremt.----- Ik heb de tekst van de bron letterlijk genomen (normaal gesproken logisch), maar nu bedacht ik dat het eigenlijk nog wel kan! het is 2 april en in de bron (zin hierboven) staat "sterke groeiers snoeit men IN MAART ... nou ja dan ben je dus letterlijk 2 dagen te laat… ik zou het zeker nog overwegen...DOEN... het zijn maar TWEE DAGEN!!

Bronnen:
http://www.hoogstamboomgaard.be/snoeien.html
https://www.youtube.com/watch?v=w8UCdnqaA4U
https://www.youtube.com/watch?v=ZIn7rpYie3k

Voor deze boom is het te laat al om te snoeien: Appelbomen jonger dan vier jaar worden het best in maart of april van hun overtollige blaren ontdaan. Oudere bomen daarentegen kunnen gesnoeid worden wanneer het blad valt. Dat is tussen december en maart.Indien je je appelaar te laat snoeit (in april of mei), dan rem je de groei van de boom af. Zie ook eens in de link om wanneer en hoe te snoeien.

Bronnen:
http://www.infotalia.com/nld/tuin/bomen_en...

Ik heb zelf een boomgaard met appelen, peren en pruimen. Doorgaans hou ik mij aan de snoeiregels, d.w.z. steenvruchten (pruimen) na de pluk snoeien en appelen in januari/februari. Maar ondanks alle regels wil het niet zeggen dat ik sommige bomen buiten de regels om niet flink aanpak. Je geeft zelf al aan dat je boom weinig en kleine appels draagt. Ik zou hem dus flink onderhanden nemen. De boom moet verjongd worden. Doe je dat niet dan zal er een moment komen dat hij helemaal geen vruchten meer draagt en in het ergste geval afsterft. Hoe meer takken de boom heeft, hoe meer kracht hij moet zetten in de bladvorming, waardoor weinig tot geen bloesem en vruchten. Allereerst moet je de lange en hoge takken toppen. De boom moet wat ingekort worden., je kunt toch niet bovenin de boom plukken. Daarnaast moet je alle waterloten weghalen, waterloten zijn takken die recht naar boven groeien. Ook moet de boom in de kern lucht krijgen, de takken die in de kern groeien krijgen weinig tot geen zon zodra het blad aan de boom zit, waardoor minder vruchten. Van de buitenzijde van de boom snoei je alle takken weg die elkaar in de weg zitten (die elkaar raken). Na al dit werk zul je waarschijnlijk denken dat het helemaal niets meer wordt met de boom, maar de natuur doet wonderen. En er zullen best nog wel wat appels aankomen, want er blijven altijd nog wel een aantal takken over waar bloesem aan komt. En volgend jaar ken je de boom niet meer terug, en zul je weer aan de gang moeten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100