Wat betekent het precies dat bij de lavendelstruik de stammetjes verhouten?

Jaren geleden heb ik 3 of 4 lavendel plantjes bij elkaar gezet om een flinke struik te realiseren. Dat is gelukt, echter de binnenkant van de struik is aan het 'verhouten'. Wat is nu wijsheid? De struik groeit vrij, ongesnoeid en wordt wat 'wild', geen probleem (ik vind het mooi) behalve wellicht de stammetjes.
Moet ik hier iets aan doen, snoeien? of is het verhouten van de stammetjes het begin van het einde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

een lavendelstruik moet regelmatig gesnoeid worden: tweemaal per jaar is geen overbodige luxe. Zo verjongt de plant zich steeds weer, en blijft hij fris en fruitig. Als de plant gaat verhouten ben je te laat: verhoute stengels lopen niet meer uit. De plant kan dan nog wel even mee, maar het mooie is eraf en beter gaat het niet worden. Op termijn is het dan zaak de lavendel te vervangen voor jonge nieuwe exemplaren en die weer goed bij te houden.

De lavendel is een heestertje en geen kruidachtige vaste plant. Dus is het verhouten volkomen normaal. Gek genoeg vinden veel mensen dat nu juist niet mooi. Na een jaar of 7, zijn de meeste lavendel planten versleten, ze vallen uit elkaar, vooral bij sneeuw. Soms helpt fors terug snoeien, maar vaak lopen ze dan niet meer uit

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100