Welke kerstboom heeft de meeste overlevingskans?

Ik heb al jaren een kunstkerstboom voor binnen, maar het lijkt me ook leuk om eens buiten een kerstboom met lampjes neer te zetten. Omdat ik geen spar in mijn tuin heb staan moet ik dus een boompje kopen.
Wel wil ik dat de boom daarna kan blijven leven, in de tuin of in een kuip, anders begin ik er niet aan.
Welke kerstboom (spar) heeft de grootste overlevingskans, een boom verkocht met losse kluit in zo'n jute zak, of een boom die in een plastic plantencontainer wordt aangeboden? Zijn in beide gevallen de kluiten niet te veel beschadigd tijdens het uitsteken van de bomen, dus kunnen ze nog wel met succes wortelen in de bodem of in een grote kuip?

Weet jij het antwoord?

/2500

De Servische spar (Picea omorika) is de allersterkste soort kerstboom. Het is een blauw-groene soort die mooi slank is van vorm. Na de kerst zet ik de kerstboom met pot en al op een ondiepe schotel. Tijdens het voorjaar en zomer geef ik regelmatig water en af en toe vloeibare mest. Aan het eind van het voorjaar komt er dan weer nieuw groen aan en ziet de boom er weer geweldig uit. Komende weekend gaat de boom voor het derde jaar weer naar binnen en blijft daar staan tot 1 week na nieuwjaar. Daarna weer naar buiten op die schotel. Toegevoegd na 2 minuten: Al de andere soorten kerstbomen zijn erg lastig om ze te overleven. Wil je de Servische spar in je tuin planten dan moet hij in zure zandgrond, of veengrond. heb je dan niet, dan planten met veel potgrond rondom de kluit. Toegevoegd na 6 uur: Naar aanleiding van de reactie hieronder, een boom met kluit in een zak of in een emmer, maakt niets uit en ja, de wortels zijn enorm beschadigd, maar alleen de Servische spar ziet kans door te groeien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100