Welke plant is dit?

Ik heb sinds een aantal jaren telkens een of meerdere (wilde) planten die spontaan in mijn tuin groeien. Dit jaar ook weer. Ze kunnen tot een 1.80 hoog worden, en hebben dan een houterige stengel. Ze komen ieder jaar in bloei, zolang het warm weer is. Ze kunnen niet tegen vorst. Nog nooit hebben ze in mijn tuin tot zaadvorming kunnen komen, waardoor ik vermoed dat ze een systeem hebben waardoor de zaden ver met de wind mee kunnen reizen. Dit denk ik omdat er ieder jaar weer een paar groeien, zonder dat ze zelf zaaien.
De grootste plant is dit jaar met hevige wind geknakt (1.5m) voor die kon bloeien. Misschien dat door de bijgevoegde foto iemand deze plant kan herkennen. Ik zou echt graag de naam weten.
De oudere stengels worden rood/bruinachtig.

Toegevoegd na 3 uur:
De grootste bloem aan deze plant heeft een doormeter van 4 cm. De bladeren hebben geen steeltje, zijn lang en spits en staan recht met twee tegenover elkaar en tegenaan de stengel van de plant. Vanuit die 2 bladeren ontstaan nieuwe vertakkingen met bloemen en daarop weer twee bladeren...enz. De knoppen zijn rond en groen. Deze plant groeit vaak alleen, soms met 2/3 en nooit op dezelfde plaats. Hij bloeit zéér laat en bij vroegere vorst helemaal niet (gaat kapot dan). Doordat hij zo laat bloeit en niet vorstbestendig is, begrijp ik niet hoe die in onze contreien kan overleven of voortplant. Knollen of wortelstok heb ik nooit gevonden. Deze plant bloeit amper een week. Ook in de vrije natuur heb ik die nog nooit opgemerkt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is Gingellikruid (Guizotia abyssinica). Deze wordt gekweekt vanwege de oliehoudende zaden en als vogelvoer. Wanneer een vogel van het zaad eet en daarbij morst kan op die plek een nieuwe plant opgroeien.

Bronnen:
http://www.verspreidingsatlas.nl/1693#

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100