Zijn mijn hortensia's echt helemaal dood?

Drie weken geleden zijn de hortensia's in mijn tuin verplant, zowel grote als kleine planten. De meesten doen het inmiddels goed (na veel water en een beetje kunstmest), maar sommigen hebben het nog moeilijk. Die laten de bladeren nog steeds hangen (al blijven de bladeren groen, dus er zit nog leven in). Wat kan ik het beste met deze planten doen?
Weer andere planten zijn inmiddels helemaal bruin en hebben dorre bladeren. Ik vrees dat deze planten echt dood zijn, maar is er iets dat ik ze nog een kans kan geven, bijvoorbeeld kort snoeien, zou dat helpen?
Wie o wie heeft tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

NOOIT na het verplanten kunstmest geven. De meeste planten verliezen door het verplanten heel veel wortels en op de wortels die er dan nog overblijven gooi jij dus zout ( kunstmest) Een plant die overgeplant is groeit even niet, dus kan ook geen voedingsstoffen opnemen. Wil je een struik verplanten als er al blad aan zit, knip dan een deel van de takken er af en rits daarna alle bladeren er af. Dan verdampt de plant vrijwel niets en kan hij niet bruin worden. Ook nu alle blad er af plukken en bij de hortensia's de oude takken er tussen uit snoeien, deze zijn anders van kleur dan de nieuwere takken.( donkerder)

Of ze echt dood zijn weet je volgend jaar pas. Dat sommige planten hun blad laten hangen of laten afsterven, kan ook een natuurlijke reactie zijn, omdat ze veel wortelschade hebben opgelopen. Ze hebben nu al hun energie nodig om nieuwe wortels te vormen. Nu snoeien geeft extra wonden, waardoor ze het nóg moeilijker krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100