Wat kun je tegen een vochtige tuin doen?

De vorige bewoners van mijn huis hebben van de tuin een kuil gemaakt die ongeveer vijftien centimeter lager ligt dan de omringende tuinen, en die beplant en betegeld. Vraag me niet waarom, geen idee. Daardoor is de tuin altijd vochtig. Er blijft niet echt water staan, maar het komt gewoon zompig over. De tuin krijgt ook maar een paar uur zon per dag, het voorste gedeelte alleen heel vroeg in de ochtend in de zomer, en het achterste gedeelte later in de avond een paar uur.

Dit veroorzaakt:
-hardnekkige groene aanslag
-mosgroei
-planten die snel de geest geven
-een leger slakken waar je u tegen zegt
-een ongelooflijke hoeveelheid mugjes die in een zwerm boven mijn tuin hangen, zelfs in de winter

Wat groeit er wel:
-een prachtige enorme laurierstruik die meerdere keren per jaar volop bloeit
-verschillende soorten coniferen die het volgens mij oké doen
-wilde aardbei groeit als een gek
-een mooie struik met wit/groene bladeren en roze bloemen die ik niet herken

Hoe ik ook schrob en omspit, de tuin blijft een troosteloze, haveloze aanblik bieden. Mijn financiële situatie leent zich er niet voor om de boel weer op te hogen of te draineren. Ik wil niet dat de buren overlast krijgen.

Zijn er manieren om dit weer fatsoenlijk te krijgen? Er zijn planten die het goed doen onder deze omstandigheden, maar zorgen die dat de tuin iets minder vochtig wordt (door te drinken), of blijf ik die problemen houden? Iemand noemde korrels die vocht opnemen. Bestaan die?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het water waar je het over hebt is grondwater. Als je planten neerzet die meer drinken, zal het water gewoon onderlangs aangevuld worden. Als je korrels gebruikt geldt hetzelfde. Draineren kan helpen om de bolling van grondwater a.g.v. capillaire werking tegen te gaan, maar dat effect is minimaal, dus vermoedelijk heel duur en weinig effect. Beste oplossing is ophogen. Wellicht met piepschuim, dit voorkomt het opnieuw wegzakken (op veengrond bv), omdat het piepschuim op het grondwater blijft drijven. (Dit gaat zo in zijn werk: groot gat graven tot iets onder grondwater niveau, dikke laag piepschuim erin, afgegraven grond er overheen) Toegevoegd na 6 minuten: Kijk eens op marktplaats, daar kun je vaak 2e hands piepschuim kopen van 20/30 cm dik voor weinig geld. Vaak een weinig beschadigd, maar "wat de hek", het ligt toch onder de grond.

Eerst wil je weten of dit grondwater is of water dat water traag wegzakt doordat jouw tuin ook een deel van het water van de buren te verwerken krijgt. (of een combi) Hoe diep zit het grondwater? (ongeveer) Als het extra water van de buren is dan is verticale drainage mogelijk al voldoende: gaten boren met een grondboor en deze vullen met grof puin/grind of humus. (kost weinig en kan ook in een bestaande tuin, ook in gras of onder stenen) Is het grondwater dan helpt alleen ophogen of drainage naar een put, mogelijk moet je dat zelfs wegpompen.

Een laurierstruik, kan niet groeien in een te natte grond, ook coniferen hebben er een hekel aan, dus is je tuin niet echt te nat, hooguit goed vochtig. je schrijft: - hardnekkige groene aanslag------komt niet door te natte grond, maar door onvoldoende zonlicht, dus te veel schaduw. Prima weg te krijgen met schoonmaak azijn en water. -mosgroei------ komt niet door te natte grond, maar door arme grond met een slechte bodem structuur. Weg te krijgen door een goede organische mest en compost. -planten die snel de geest geven-------En zijn zeker planten die liever droge grond hebben, dus kunnen die dood gaan, maar het staat op het kaartje als je de planten koopt. -een leger slakken waar je u tegen zegt------heeft te maken met de soort tuin, de ligging en de manier van onderhoud. Oplossing, je tuin meer vogelvriendelijk maken. -een ongelooflijke hoeveelheid mugjes die in een zwerm boven mijn tuin hangen, zelfs in de winter-------heeft niets te maken met de natte grond, de muggen die je nu ziet zijn dansmuggen ( wintermuggen) en die zijn er erg veel deze winter. Wat kun je doen tegen te natte grond------er zo veel mogelijk planten in zetten die in natte grond goed groeien b.v alle moerasplanten en heel veel soorten vaste planten. De grond draineren met drainageslang of met geulen met schelpen en zorgen voor een afvoer naar het riool, greppel of sloot. Korrels die vocht op nemen bestaan zeker, maar die zijn bedoeld om droge grond beter vochtig te houden, daar heb je dus niets aan.

Je kan om de planten die er staan met een grondboor gaten maken daar kiezelstenen in en het overtollig water loopt weg en geen problemen meer

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100