ik wil graag groente kweken in de winter herfst kan dat ?

ik heb een oude kas waar verhoogde bakken instaan deze wil in aan de onder&zijkanten isoleren dan met warmwater via een leiding in de aarde waar de planten instaan verwarmen en alles afdekken met glas (dubbel)
aou dat kunnen ..
ik gok dat planten het qua aantal uren daglicht niet gaan doen..

Weet jij het antwoord?

/2500

1. Groenten kweken in de winter kan prima, maar dan hebben we het wel over wintergroenten, vooral koolsoorten als boerenkool en spruitjes. Bedenk ook dat als je goed beschermt tegen vorst, inderdaad een hoop andere groenten mogelijk zijn. Ik verblijf geregeld in Griekenland waar het in de winter niet koud wordt (maar het vriest niet). Daar kweken ze allerlei groenten in de winter die blijkbaar niet zo veel licht nodig hebben: broccoli, uien, bieten en ook paprika en tomaten doen het in een plastic kas zonder verwarming goed. Dus wellicht zijn dit de groenten waaraan je kunt denken. 2. groenten kweken in de herfst is eigenlijk hetzelfde, maar dan wat makkelijker omdat er minder vorstgevaar is. ook tomaten zijn tot ver in de herfst te kweken, zo lang ze maar zon krijgen. Prei kun je ook nog heel laat zaaien en paprika wil ook nog wel. vaak kun je groenten behoorlijk lang laten doorgroeien zo lang je de vruchten (zoals paprika en tomaat) niet te groot laat worden; daardoor put je de plant nogal uit. Ook aardappels en aubergines doen het in de kas nog heel aardig. wel belangrijk: hoe meer licht alles krijgt hoe beter. Direct zonlicht en op het zuiden is al een stuk gewonnen! O ja doe zeer actief aan slakken verwijderen; in najaar en winter is het vaak vochtig en daar zijn die rakkertjes gek op. Toegevoegd na 1 minuut: ik lees net de reacties. De remedie is gewoon de ontbrekende stukken glas met doorzichtig plastic afplakken; dat isoleert minder dan glas maar nog steeds heel redelijk.

Groente kweken in een kas, geeft veel problemen. Allereerst is er een tekort aan daglicht. Planten moeten om te kunnen groeien een bepaalde lengte van daglicht hebben en juist nu worden de dagen steeds korter ( te kort) Een kweker lost dat op met lampen er boven. Dan is het de temperatuur, maar met bodemwarmte kan je dat voor een deel wel oplossen. Dan is er de luchtvochtigheid. Bijna alle soorten groente zal bij te hoge luchtvochtigheid gaan rotten/ schimmelen. Dus afdekken met glas is al helemaal niet goed. In een kas moet je juist veel luchten en bij zonnig weer, ramen open. Wat kan je wel doen? Plant nu plantjes van andijvie en sla ( kassoorten) Deze zijn winterhard en zullen als de dagen weer langer worden ( februari) gaan groeien en heb je supervroege oogst ( doe ik ook! ) Je kunt al worteltjes zaaien en spinazie. Aan het eind van de winter ook spitskool. Vraag naar speciale kassoorten. Toegevoegd na 2 minuten: heb net een deel van je filmpje gezien op FB en het lijkt me flink door te tochten, dat is een voordeel. En dan ook natuurlijk veel mesten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100