Hoe lang duurt het voordat fruitbomen vruchten dragen?

Ik heb in de tuin een appelboom (Jonagold), perenboom (Clapp's favourite), een pruimenboom en een kersenboom geplant. Hoeveel jaar duurt het voordat er vruchten aan komen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Fruitbomen dragen niet meteen vruchten, ze moeten een zekere ouderdom hebben vooraleer ze vruchten dragen. Houdt daarmee rekening als je een fruitboom aankoopt. Hoe groter de maat, hoe ouder de boom al is en hoe sneller je vruchten zal krijgen. Door een grotere maat of voorgeleide planten aan te kopen zal je sneller een eerste oogst hebben.. Voor appel- en perenbomen moet je er rekening mee houden dat die pas na 2 a 4 jaar na het aanplanten vruchten zullen geven. Kersenbomen zullen ietsje sneller vruchten geven pakweg na 2 a 3 jaar. Perzikbomen geven meestal meteen vruchten. Walnoten stellen je geduld het meest op de proef: hier kan het een vijftal jaar duren vooraleer de eerste vruchten verschijnen. Kleinfruit zal in de meeste gevallen vanaf het eerste jaar (in beperkte mate) vruchten geven. Houdt er wel rekening mee dat een jonge boom of struik wel gevoeliger is voor vorst: er zijn minder bloesems, de kans dat de bloesems bevriezen is dus ook groter!

Bronnen:
http://www.atuin.be/forum/home/plantenkeuz...

Fruitbomen zijn geënt op een onderstam. De onderstam bepaalt voor een deel de groei. Een sterk groeiende onderstam geeft een sterke groei, met telkens stevige lange takken naar boven en voorlopig geen bloesem, dus geen fruit. Een zwakke onderstam, geeft een zwakkere groei, dus minder lange takken en wel snel bloesem en dus fruit. Voor de tuinen worden heel vaak fruitbomen verkocht met een zwakke onderstam, omdat deze bomen niet te snel te groot mogen worden en snel vruchten moeten geven. Op het kaartje die aan de fruitboom zit, bij aankoop, staat dit soort informatie er op. Koop je nu een fruitboom, zonder kluit, dus niet in een pot, met een zwakke onderstam, dan zal het 2 tot4 jaar kunnen duren voordat er fruit aan komt. Koop je een fruitboom die in een pot is gekweekt, dan kan je fruit krijgen vanaf het eerste jaar. Dat komt omdat deze bomen al zijn overgeplant in een pot, dus al minstens een jaar ouder zijn, tevens remt de pot de groei af en juist dat bevordert weer vruchtvorming.

Nou dat zal wel even duren voordat je vruchten krijgt aan die bomen-:). Als je er geen bestuivers bij zet krijg je geen vruchten. Hier onder welke bestuivers je moet zetten. http://www.fruitbomen.net/bestuiving/appels/ Als de boom een jaar of twee is krijg je vruchten. Tip. Plant de boom net met de entknobbel boven de grond, als je deze te diep plant gaat hij wortels maken met de bovenstam en maakt hij te veel houtgewas. Succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100