Zoals na elke winter is de aarde in mijn tuin bedekt met een laag mos; hoe krijg ik dat weg zodat het weg blijft ?

Ik meen te weten dat het met de zuurgraad te maken heeft, maar niet hoe ik het kan oplossen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het ontstaan van mosvorming op de aarde, komt door het uitspoelen van voedingsstoffen en de manier van tuinonderhoud. Vooral oudere tuinen waar veel struiken en vooral bomen in staan, worden erg voedselarm. Zeker de bomen trekken al het beschikbare voedsel weg uit de grond, door veel regen verslechtert de bodemstructuur en hierna ontstaat vaak mosvorming. Tuinonderhoud, waarbij de tuin netjes alles is opgeharkt, heeft nu geen rottend organisch matriaal meer op de grond, maar is schoon, te schoon. Hierdoor is er licht op de bodem en door dat licht dus mos. De tuin nu regelmatig gaan bemesten, heeft niet zo veel zin, omdat de struiken en bomen direct alle voeding weer zullen opnemen en daardoor nog meer wortels zullen gaan vormen, dus uiteindelijk meer mos. Kalk strooien zou een beetje kunnen helpen, maar veel planten hebben een grote hekel aan kalk, zo raak je dan misschien wel van het mos af, maar ook van een deel van je tuinplanten. Een echte goede oplossing, is alle kale grond bedekken met een dikke laag gemalen boomschors, neem dan de fijne kwaliteit, dat staat erg netjes. Gemalen boomschors van de dennenboom, gaat ongeveer 5 tot6 jaar mee. Ook het meeste onkruid komt er niet door en helpt ook tegen verdroging.

Je moet dan kalk strooien. Toegevoegd na 1 minuut: In deze link staat goede informatie over hoe en waarom kalk toe te voegen aan de grond.

Bronnen:
http://members.ziggo.nl/mligterm/Kalk%20en...

Kalk strooien heeft slecht zin als de zuurgraad te laag is. Het beste kun je er gras inzaaien,een goed gazon blijft mos de baas. Waarschijnlijk ligt je tuin teveel op het noorden,en krijgt het te weinig zon. Dit heeft ook invloed op de groei van mos,het groeit graag in een vochtige omgeving.

Grootmoeders middeltje: Neem een liter azijn en een kneepje afwasmiddel en sproei of giet dit erover. Als dit een dag heeft ingewerkt wordt het mos al een beetje bruin en kan je het er gemakkelijker afhalen.

Om het mos te bestrijden zo dat het altijd weg blijft zal een moeilijke opdracht zijn vrees ik. Zeker als je gazon vochtig is en in de schaduw ligt. Ik zelf heb een gazon dat deels in de schaduw en deels in de zon ligt, tevens loopt het een beetje af naar de schaduw kant. Hier in de schaduw kant heb ik ook veel last van mos. Ik bestrijd dit door in het late najaar kalk te strooien,dit helpt wat aan de bestrijding maar is niet voldoende om het mos te doen verdwijnen. Hiervoor gebruik ik mosbestrijder van pokon tuin vital. Hiermee heb ik een goede ervaring opgedaan. Binnen een week ben je van het mos bevrijd. Maar dit wil niet zeggen dat je er voor altijd van af bent. Op vochtige en schduwrijke delen van je gazon zul je het komende jaar weer mos zien verschijnen. En dit zul je weer moeten bestrijden met pokon mosbestrijder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100