Hebben mollen een hekel aan kunstmest?

Vorig najaar heb ik mijn tuin bemest met kunstmest en gedroogde koemest en bij de laatste 5 meter was de kunstmest op.
Nu zit hier een mol en in de rest van de tuin niet, is dit toeval of kunnen ze een hekel aan kunstmest hebben?
Ik woon in een buitengebied en om me heen heeft elk weiland last van mollen en de boeren gebruiken ook alleen maar koemest.

Weet jij het antwoord?

/2500

Kunstmest zijn voedingszouten die de structuur van de grond uiteindelijk aardig kunnen verpesten, hoe slechter de structuur , hoe minder wormen er zijn. Organische mest (veel beter!) vebetert de structuur van je grond, dus meer wormen , dus meer mollen, echter gedroogde koemest is een van de slechtste organische meststoffen die er zijn, die vrijwel geen uitwerking heeft op de bodemstructuur, dus ook niet op de mollen. De boeren die koemest gebruiken om van hun mestoverschot af te komen, gebruiken deze mest in bijna vloeibare vorm, hier zitten dus heel veel meststoffen nog in, die anders bij het drogen verloren gaan. Koop dus nooit geen gedroogde koemest meer, maar koop b.v. culterra, of andere organische meststoffen waar kippenmest en bloedmeel in zit.

Dit is inderdaad zo. Vele tientallen jaren geleden kon het antwoord op de vraag ‘wat doe ik tegen mollen in mijn gazon’ nog luiden: “strooi maar kunstmest, dan verdwijnen de regenwormen en hebben de mollen er niets meer te zoeken”. Maar tegenwoordig is dat niet meer zo, want het gebruik van kunstmest kan het bodemleven ernstig verstoren, of zelfs vernietigen en is daarom sterk af te raden. Zie ook bron.

Bronnen:
http://www.culterra.nl/nl/consumenten/colu...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100