Kan ik vorstgevoelige planten in een onverwarmde schuur laten overwinteren?

Jaarlijks zet ik mijn bougainville, olijf en oleander in een schuur waar ook een ketel staat. Het is daar altijd vorstvrij en zelfs een beetje warm (ca 10 graden). Die schuur is echter pikdonker. Ik heb het idee dat mijn planten daardoor moeilijker op gang komen, want ze lopen al een beetje uit in het voorjaar terwijl ze niet naar buiten kunnen nog. De uitlopers zijn dan geel wit, en vallen meestal af zodra de plant naar buiten gaat (bougainville) daarna moet hij opnieuw beginnen met uitlopen. Dat gaat trouwens goed, maar toch.. Ik heb ook een onverwarmde schuur met veel licht. Nadeel, het vriest daar ook, zij het minder dan buiten. Voordeel de planten staan niet in de wind en in de regen en sneeuw. Wat is de beste keuze voor de genoemde planten? De verwarmde donkere schuur of de onverwarmde lichte schuur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

misschien gewoon in e winter in de donkere schuur, en dan tegen het voorjaar in de andere schuur, maar dat kost je wel extra werk

Het ideale zou zijn om in de donkere verwarmde schuur een raam te plaatsen, zodat de planten niet helemaal in het donker staan.

De donkere schuur. Zet er speciale lampen(TL) boven, zoals ze die gebruiken bij hasj kwekerijen. Googlen en je vind ze wel, geen gewone TL hoor. In de andere schuur gaan ze geheid dood. Succes Maaike

Ja, dat gaat. Bij vorst is meestal ook vochtigheid een factor van betekenis. Vorstvrij is koel en daar kan zo'n plant overwinteren. Indirect licht is voldoende.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100