Plantenziekten zijn in de regel aan bepaalde symptomen herkenbaar: vlekken, rotting, meelsauw en andere. Veel kwalen vertonen echter dezelfde verschijnselen en het is dus van belang de oorzaak op te sporen om naar de juiste remedie te kunnen grijpen.
Kwalijke omstandigheden, te hoge of te lage luchtvochtigheid, te veel voedsel, kunnen mede bepalend zijn, maar de meeste aandoeningen worden toch veroorzaakt door schimmels en bacterien. Bacterien komen de plant binnen via miniatuurwondjes en gaatjes. Eenmaal aangeland vermeerderen zij zich in snel tempo en breken het weefsel af. Allerlei dieren, waaronder veel insecten, aarde, water en stof voeren bacterien met zich mee, die planten aantasten. Als u een zieke plant aanraakt, bestaat er alle kans dat u bacterien overbrengt naar gezonde exemplaren.
Net als bacterien dringen schimmels vaak door wonden of natuurlijke openingen de plant binnen, maar ze kunnen zich ook met geweld toegang verschaffen door stengels en bladeren. Sporen worden meegevoerd door de wind, overgebracht door insecten, mensen, gereedschappen of water. Schimmels vermenigvuldigen zich sneller in een schaduwrijke, vochtige omgeving dan in een warme en droge. Vocht is essentieel voor hun voortplanting. Ze veroorzaken roest, meeldauw, soms ook vlekken en brand.
- Bronnen:
-
http://users.skynet.be/avroonen/wenken15.html