Komt het nog goed met mijn sla? (zie foto)

Mijn sla plantjes (het waren er 4, man lief had ze gewoon zo in de grond gezet) groeien omhoog. Kan ik ze nu nog splitten/loshalen? Aan het eind gaan geloof ik ook bloemetjes groeien. Iemand een idee of ik hier nog iets mee kan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

deze sla is doorgeschoten, je kunt hem nog eten, maar de blaadjes zijn wel wat bitter. via onderstaande link vind je meer info over het zelf kweken van sla. opnieuw planten heeft geen nut.

Je sla is 'doorgeschoten'. Het lijkt er op dat hij niet echt toe gekomen is aan kropvorming en meteen in bloei is geschoten. Je kunt de blaadjes nog wel eten, maar er is kans dat ze wat bitter zijn. Was het wel kropsla?

Als je kippen hebt, dan is dat heerlijk voor ze, maar voor ons is de sla nu te hard en te bitter. Laten staan voor de leuke gele bloempjes en je afvragen wat er nu is gebeurd, dat je geen krop slag hebt gekregen. Voor een goed krop sla, is er een goed losgespitte grond nodig, die goed is bemest ( organische mest)nooit uitdroogt en voldoende zon krijgt. De slablaadjes kan je nog wel stoven zoals spinazie, je krijgt dan stoofsla. Dat is erg zacht en smakelijk, maar erg onbekend.

Die kan je gerust nog eten hoor. Hij is doorgeschoten, maar de blaadjes kan je nog goed gebruiken. Ze zijn iets bitterder en smaken een beetje als Romaine sla, de bindsla waarvan je Ceasar Salad maakt. Stoof ze eens met een klontje boter gaar, eventueel met een uitje, blokjes ham en scheutje room of zongedroogde tomaatjes Maak er eens een zomerse stamppotje van. Het bittertje geeft dan juist een lekker smaakje. Aardappels koken, pureren met scheutje warme melk en klontje boter. Kruiden met zout en peper. Blokjes kaas erdoor scheppen en heel even doorwarmen tot de kaas iets gaat smelten. Mosterdkaas is er erg lekker bij. Met de pan op het vuur roer je dan de gesneden of geplukte slabaadjes erdoor en verwarmt alles nog ½ minuutje. Zijn de blaadjes ietsje harder dan snijd je ze fijner. Lekker kort voor het eten er gehakte cashewnoten over te strooien. Tegenwoordig eten we meer bittere groenten en hoeft het niet meer zo zacht te zijn. We strooien rucola erbij voor het lichte kruidige, radicchio eten we juist vanwege de bitterheid en ook frisee is licht bitter. Sla tips; zaai niet teveel tegelijk. Trek een ondiep geultje in de grond. Vul op met potgrond en geef water totdat alles drabbig is geworden. Leg op elke 5 cm. een zaadje en dek lichtjes af met grond. Wil je pluksla, dan mag het dichter op elkaar, zo na elke cm leg je dan zo'n zaadje. Sla groeit het best bij temperaturen onder de 21 graden C. Optimaal is tussen 10-20 graden C. Bindsla of Romeine sla is een sterke soort die niet zo snel doorschiet en goed tegen warme temperaruren kan. Vroeger werd deze bindsla stoofsla genoemd omdat men vanwege het bittertje vond dat hij gestoofd moest worden. Tegenwoordig mag een bittertje gelukkig !

Bronnen:
http://www.leontinetrijber.nl/content/view/40/49/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100