Wat wordt er bedoelt met uitdunnen van zaadjes en planten?

Voel me een beetje dom bij het stellen van deze vraag maar begrijp niet zo goed wat er bedoelt word met uitdunnen..(haren uitdunnen weer wel:)

Ik heb een pakje rucola zaadjes waarop staat:
Zij in rijen van 15 cm ongeveer een half cm diep. Na opkomst moet u uitdunnen 1- 1,50 cm in de rij (?)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

als je zaadjes zaait, weet je van tevoren nooit precies hoeveel er op gaat komen.Als er teveel blijkt op te zijn gekomen moet je uitdunnen; de bosjes kleiner maken. Dit zodat de nieuwe plantjes voldoende ruimte hebben om te groeien.

Net als andere planten wil ook rucola een beetje de ruimte om zich te ontwikkelen. Je moet het heel precies zaaien, per centimeter één zaadje. Zodra het een bladplant geworden is kan je elk plantje 20 tot 30 cm van de volgende vandaan plaatsen. Of je kunt het door telkens uit te dunnen en te oogsten tot de gewenste afstand brengen. Uitdunnen betekent dus verder uit elkaar zetten, zodat de plantjes de ruimte hebben om zich te ontwikkelen.

Bronnen:
http://www.lagrandeborne.com/moestuin/rucola.htm

Wanneer je zaait kun je al ruimte houden door niet te veel zaadjes vlak bij elkaar laten vallen. Je kunt een soort van gootjes in een lange plantenbak maken waarin je op afstand zaait, dwz. niet allemaal tegen elkaar aan maar een beetje ruimte er tussen. Als je zó zaait, hoef je niet uit te dunnen, veel makkelijker ! Zelf doe ik het op deze manier en het bevalt me best, uitdunnen 1 tot 1,5 cm van elkaar is werk zoeken vind ik! :) Succes !

Uitdunnen is gewoon om de zoveel centimeter een paar gezonde plantjes wegnemen. Helaas maar de andere hebben lucht nodig om te ademen en te groeien. Wat je beter kunt doen is gewoon een klein bakje pakken met potgrond en daarin een beetje zaad verdelen. Zodra de plantjes een paar centimeter groot zijn ga ze uitplanten. Dwz, gewoon op een lijn 30 cm van elkaar af zetten. En de rijen 30 cm van elkaar af houden. Zo kun je met hetzelfde zakje wel 3 x zaaien. Als je 20 sla planten zet zijn ze allemaal tegelijk goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100