Wanneer kan ik het best rozen planten en waar haal ik die?

De roos... ik vind het echt de aller-aller-allermooiste bloem.
Ik heb altijd gedacht dat rozen veel zon nodig hebben. Klopt dat? 2 jaar geleden ben ik verhuisd en ik heb tot mijn grote vreugde de tuin op het zuiden. Ideaal! denk ik. Echter, ik heb niet echt groene vingers, dus ik heb het nog niet aangedurfd. Maar ik zou tóch graag mijn eigen rozen in de tuin willen!

Waar haal ik goede planten (stekjes?). Wanneer plant ik ze. Hebben ze speciale/extra voeding nodig. Mogen ze vol in de zon. Hoe moet ik ze verzorgen, snoeien.. wat mag ik juist absoluut níet doen?

Alle advies is welkom. Tuiniers, meldt u! :)
Bij voorbaat hartelijk dank.

Toegevoegd na 5 dagen:
Iedereen ontzettend bedankt voor de antwoorden!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Rozen zijn te koop in alle soorten en maten bij de rozenkweker. In Noord-Limburg ligt het plaatsje Lottum. Dit dorp wordt genoemd het rozendorp. Hier bevinden zich heel veek rozenkwekers. En waar kun je beter rozen kopen en uitzoeken en je goed laten voorlichten. Dit is bij de bron.

Veel vragen in één. De beste planttijd is het najaar tot het vroege voorjaar, maar niet bij vorst. Goede planten haal je bij een tuincentrum en daar kunnen ze ook vertellen hoe je het best kunt verzorgen. Vermeerderen kan d.m.v. zaaien, stekken en oculeren. Oculeren geeft de beste resultaten, omdat je dan zeker bent van de soort en een sterke onderstam hebt, maar het is niet eenvoudig om dit zelf te doen. Laat je goed informeren bij een rozenkweker of een tuincentrum. Veel succes, en geniet van je toekomstige rosarium. http://nl.wikipedia.org/wiki/Rozen

Als je ze niet van een duur tuincentrum wilt kopen kan je ze in het voorjaar goedkoop bij veel supermarkten krijgen. Rozen houden van zon en ook van mest. Koop een pak rozenmest bij een tuincentrum en lees hoe vaak en hoeveel je ze moet bijmesten op de verpakking. Ik heb zelfs een roosje voor in de kamer in een bak buiten gezet toen hij uitgebloeid was en hij kreeg daarna weer prachtige bloemen.

Een roos kun je het beste aanschaffen door ze te kopen bij een kweker of een tuincentrum. Je kunt ze nu prima planten, doe er wat rozenmest bij en ze zullen zeker aanslaan. In het voorjaar, in kleine stukjes gesneden bananenschil op de aarde leggen, dat vinden rozen het lekkerst en hierdoor krijg je prachtige bloemen. Heel veel succes en plezier met de rozen!

Rozen kan je los kopen vanaf november.( goedkoopste) Ook kan je ze in pot kopen met bloemen er aan, natuurlijk zijn die wel duurder, maar de planten zijn in de groei en je kan direct zien, of je de bloemen mooi vind!! Dus eigenlijk zou je nu een rozenkweker, of tuincentrum op moeten zoeken, om nu uit te gaan zoeken welke je echt mooi vind. Rozen hebben veel kalk( een maal per jaar) en mest( 2 tot 4 keer per jaar) nodig en liefst volle zon. Snoeien is een ander verhaal, want dat is afhankelijk, welke rozen je gaat planten, grootbloemige, trosrozen, babyroosjes, klimrozen, struikrozen, botanische rozen, heester rozen.

je kunt rozen het best kopen als ze in bloei staan, dan kan je namelijk zien of je de bloem mooi vindt. De kwekers zijn misschien wat duurder, maar dan heb je wel betere kwaliteit dan die uit de supermarkt. En deel je de prijs door het aantal jaren dat je er plezier van hebt, dan valt de prijs best mee. staan de rozen in een pot, dan kan je ze het hele jaar door planten, behalve als het vriest. Sommige kwekers bieden ze aan met kale wortels, die kan je het beste in okt/nov planten. Een tuin op het zuiden is prima. Rozen houden van zon. ook staan ze graag luchtig, dan hebben ze minder last van schimmel. Niet op de tocht, maar ook niet volgebouwd tussen andere struiken. Als in het voorjaar de roos vol nieuwe uitlopers zit, komen daar snel bladluizen op af, maar die spoel je weg met een beetje water met zeep en spiritus. Haal eens een boek in de bieb of kijk op internet, welke roos je het mooist vindt. Zoals Eddijst zegt zijn er zeer veel soorten. Rozen zelf stekken of zaaien zou ik als beginnend tuinier niet aan beginnen. De meesten groeien op een onderstam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100