Ik zag gisteren een insect over de weg kruipen, zo groot en dik als mijn duim, met 2 hoorns op de kop, beetje sigaarvormig, bruin/zwart. wat is dat?

toen ik t met mijn vinger aanraakte, gingen voor en achterkant ertegen, plotseling, ik schrok wel. Dit is dus het wapen. Kop en uiteinde waren spits. Zag er een beetje goor uit, kop van een oorwurm, 3 delig, zwarte rups. Zeker geen pijlstaartrups of houtwilgrups, wel plm die grote..
ben benieuwd of iemand t weet

Toegevoegd na 3 uur:
het zal misschien zo dik als een pink geweest zijn, maar hij was dik. puntig voor en achterkant. Het was geen En vormde 1 log lichaam, net een zak vocht in een zwart velletje. De hoorntjes waren klein. Kwa verschijning en grootte deed het me aan een wilgenhoutrups denken, maar die heeft insnoeringen. Het was geen geelrand of meikever (mooi links trouwens) of vliegend hert, hun larven zijn licht van kleur zag ik.. en hebben rondere kop. T blijft een raadsel...Ik vond m niet in min tuin, maar op een fietspad er vlak bij. Veel struweel en weiland. Bedankt voor t meedenken:-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

is het misschien deze griezel? een telg van de grote spinnende waterkever/tor Hydrophilus piceus bij het oppakken tilt ie gelijk kop en kont op naar hetgeen hem oppakt. maar het kan dus alleen als er water in de buurt is waar ze veranderen in een echte kever.

Was het misschien een vliegend hert. Deze insecten kunnen 10 cm lang worden. Hij komt maar op enkele plaatsen van ons land voor, o.a. op de St. Jansberg in Plasmolen. Ze leggen eitjes in vermolmd eikenhout.

je hebt een van de velen soorten kortschild kevers gezien. Bij aanraking, krult hun achterlijf omhoog en dat deel lijkt veel op het achterdeel van de oorwurm.

Ik denk dat je de Goudgestreepte kortschildkever hebt ontmoet. Hij reageert namelijk precies zoals jij beschrijft bij gevaar. Toegevoegd na 4 minuten: hier kun je oa hem zien, ze zijn er ook in het geheel zwart: http://www.insectenfotos.nl/Kevers/imagepages/image61.html Toegevoegd na 4 uur: IK DENK DAT HET DE RUPS VAN EEN GROOT AVONDROOD IS.:)

Ik denk dat het een meikever was. http://nl.wikipedia.org/wiki/Meikever

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100