Wat is een geschikte plant voor een geveltuintje op het noorden?

moet tegen een stootje kunnen.
liefst geen klimmers die gaan woekeren.
ook niet te breed uitwaaierend over de stoep.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik woon vlak aan zee en dan moet je op de noordkant zeker een sterke plant hebben vanwege het zout en de aterke stormen die hier zijn. Ik heb een vuurdoren op mijn voorgevel staan en die is perfect! Hij blijft groen en in het voorjaar is hij wit van de bloemetjes, in het najaar en zelfs nu nog, zit hij vol oranje besjes. Omdat er in een nis voor het raam op het noord-oosten een mezenkast hangt is het een geliefde nestplaats geworden. Wat wil je ook, met een 'restaurant 'om de hoek? Hij zit heel vaak vol vogeltjes want die zijn er dol op. Hij groeit snel maar woekert niet. Wel af en toe even de schaar erin om hem in vorm te houden. Hij moet ook wel af en toe aan de trellis gebonden worden om hem compact te houden, maar het is altijd een blikvanger. Toegevoegd na 5 uur: In de border op het noorden heb ik al jaren een gebroken hartje staan. (Dicentra spectabilis). Hij begint al vroeg in het voorjaar te bloeien en wordt een ware struik met fris groen blad. Hij wordt niet al te hoog, maar wel breed als je hem niet bijhoudt. Af en toe deel ik hem en waar ik hem ook plant, hij groeit lustig verder. In de winter verdwijnt hij onder de grond net als mijn hosta`s. Dat zijn trouwens ook perfecte planten op het noorden, zelfs in de diepste schaduw. Echt, een hele mooie bladplant met in het midden enige stelen met bloemetjes in een felle kleur, van juni -sept. bloeit hij. Nog een heel dankbare met ook in het najaar mooi blad (groenblijvende plant) is de schoenlappersplant. Ik houd vooral van planten met een decoratief blad.

Je zou een klimhortensia kunnen doen, die in een pot oid zetten om het woekeren tegen te gaan. Probleem is wellicht dat hij echt goed tegen de gevel vast groeit? Anders uiteraard varens, kamperfolie, etc

Hier wat ideeën speciaal voor geveltuintjes, succes

Bronnen:
http://www.rtl.nl/(/huistuinkeuken/eigenhu...

Scimmia ( div. soorten) Pieris ( div. soorten) Viburnum tinus vooral de roze bloeier, Ilex crenata, winterbloeiende heide ( div. soorten) Bontbladige Euonymus soorten, Sarcococca ( na- winterbloeier, die heel lekker ruikt) Osmanthus soorten, tuinazalea alle soorten, Maagdenpalm ( kleinbladige) Pachysandra, winterjasmijn ( klimplant) Klim hortensia, wat bloemen betreft is het vlijtig liesje de kampioen van bloeiende planten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100