Wat doe ik het best met de uitgebloeide bloemen van Digitalis of Vingerhoedskruid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je volgend jaar weer voldoende vingerhoedskruid wil hebben, laat je ze zitten tot ze hun zaad verspreid hebben. Als er teveel vingerhoedskruid in je tuin ontstaat, kun je ze volgend jaar altijd 'wieden'. Wil je het vingerhoedskruid (dat zich sterk vermeerdert) beperken dan kun je de uitgebloeide bloemen er beter afhalen en in de compostbak doen. Ook kun je de uitgebloeide bloemen drogen, het zaad winnen en er andere tuinliefhebbers blij mee maken. De keuze is aan jou. Toegevoegd op 07-06-2009 13:04:32 Kleine aanvulling: Om zaad te winnen, moet je de uitgebloeide bloemen zo lang mogelijk aan de steel laten zitten (er moeten zaaddozen gevormd zijn). Knip ze er dan uit, en laat ze verder drogen op een droge plaats of twee de peulen open om het zaad er uit te halen. Overigens is de plant giftig. Giftig: de hele plant is sterk giftig, dus zet hem op een plaats waar kinderen er niet gemakkelijk bij kunnen komen, en waarschuw hun voor de gevaren er van. En trek zelf handschoenen aan als u de plant gaat aanraken en zorg ook dat de rest van u lichaam er niet mee in aanraking komt. Toegevoegd op 07-06-2009 13:07:08 Sorry voor het gestotter (giftig, giftig) Ik was het antwoord nog aan het bewerken toen ik hem per ongeluk al plaatste.

Digitalis purpurea is ook de soort die altijd in tuinen staat met witte en purperpaarse bloemen. De bloei verloopt van onder naar boven langs de bloemstengel. De 'klokken' worden graag bezocht door hommels en bijen, die er tijdens het nectar zuigen volledig in verdwijnen. Digitalis is een makkelijke plant om te houden als er maar een vochtig humeuze en het liefst halfschaduwrijke plaats is. Sommigen vinden het kruid een plaag. Na bestuiving van de bloem vormt zich een zaaddoos, waarin tientallen bruine zaadjes zitten. Is de zaaddoos rijp, dan leegt die zich spontaan en ben je vele vingerhoedskruiden rijker. Ga je met een rijpe, uitgebloeide zaadstengel lopen, dan ontkiemen her en der nieuwe planten op onverwachte plaatsen. Wat hiervoor al gezegd is de keuze is aan jou

Bronnen:
http://www.neerlandstuin.nl/planten/digitalis.html

er staat hier een hele zwik digitalissen te bloeien. ik heb geen zin straks de hele tijd tegen de uitgebloeide aren aan te kijken, dus eenmaal uitgebloeid knip ik ze af, muv 1 witte en 1 paarse. die mogen zich vrolijk uitzaaien, en dat lukt ze prima met z'n tweetjes : )

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100