Waarom wordt aangeraden geurstokjes regelmatig te vervangen?

Als ze verzadigd raken zouden ze minder goed geur verspreiden: ik vraag me af waarom? Het lijkt me dat verzadigde stokjes de geur juist beter verspreiden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Geurstokjes die verzadigen zijn het daadwerkelijk probleem niet. De stokjes nemen het vocht op uit het potje en alles wat daarin zit. Daar zit ook wel wat stof is en verontreiniging. (in de (chemische) analytiek wordt dit chromatografie genoemd) Die verontreiniging (stof, vuil, ook al zijn het maar hele kleine deeltjes) verstoppen inderdaad de "porieen" van de geurstokjes. Daardoor kan er a) minder vloeistof opgezogen worden (daar zit meestal het probleem namelijk) en b) waar de geur wordt afgegeven zijn er minder "vrije plekken" waar de geur kan verdampen. Dus je moet niet geurstokjes vervangen die verzadigd zijn van vloeistof. Je moet de stokjes na verloop van tijd gaan vervangen als je het idee hebt dat ze minder geur afgeven (en dat is dan omdat er teveel vuil in de stokje mee is opgezogen).

Omdat de stokjes na verloop van tijd verzadigd raken, waardoor de geur niet meer goed verspreid kan worden. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met poriën die verstopt raken.

de geurstokjes zijn verzadigd met olie en met een lekkere kamertemperatuur zijn bepaalde schimmels en bacterien daar gek op dus is niet zo goed voor je gezondheid en ze gaan stinken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100