Wat betekent "gepatineerd"?

B.v. een houten meubelstuk wat gepatineerd is. Wat hebben ze er dan meegedaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Patine is een vloeistof, over het algemeen op alcoholbasis. Bij het opbrengen vervliegt de alcohol en blijft de poederachtige substantie achter. Patineren gebeurd in de meubelindustrie over het algemeen met bruine patine. Je brengt op het onbewerkte hout eerst een grondlak aan. Deze laat je drogen en schuur je daarna met schuurpapier korrel 240. Nu breng je de patine op met een bekerspuit, dit kan over alleen de randen of over het gehele meubelstuk. Als je aleen de randen spuit en daarna aflakt wordt dit in het algemeen honing patiné genoemd. Als je het meubelstuk antiek wilt laten lijken schuur je met fijn staalwol de patine licht op en lak je het daarna af. Een handige tip is om een plankje te maken met spijkertjes waarmee je "molmgaatjes" (wormgaatjes) in het hout kan drukken om het nog antieker te laten lijken.

dat is een soort glans die ze er naar het verfen erop doen

Dan is het kunstmatig verouderd met een grijzige laag om het een doorleefd uiterlijk te geven.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Patina#Patine...

definitie patineren: kunstmatig patina aanbrengen op; Patinalagen ontstaan vaak natuurlijk, maar kunnen ook kunstmatig aangebracht worden, dit heet patineren. Deze techniek wordt vooral veel toegepast bij bronzen beelden. Kunstenaars gebruiken patinalagen vanwege de mooie glanzende structuur. Patineren met chemicaliën kan zowel koud als warm gebeuren. Bij de 'warme' methode wordt gewerkt met verhitting, meestal met behulp van een flinke gasvlam. Koud patineren gebeurt bij de omgevingstemperatuur. Het patineermiddel wordt met een kwast of doek aangebracht op het beeld, waarna het reageert met het brons. Verschillende chemicaliën zorgen voor verschillende kleuren. Zo wordt bijvoorbeeld zwavellever (kaliumpolysulfide) wel gebruikt voor o.a. zwart, ijzernitraat en kaliumpermanganaat voor bruin, en kopernitraat voor groen, maar er zijn talloze kleuren, werkwijzen en toepassingen van de verschillende chemicaliën mogelijk. Om glans aan te brengen en om het patina te beschermen wordt het beeld meestal afgedekt met een waslaag. De Burgers van Calais van Auguste Rodin, een voorbeeld van een bijna zwart patina op bronzen beelden. Het kunstwerk wordt ook wel bedekt met een verflaag of glazuur (bijv. kleurpigment met was) en dan met verscheidene technieken verder bewerkt zoals krassen, poetsen en polijsten. Holtes worden vaak geaccentueerd met een donkere kleur terwijl de uitstekende delen geaccentuurd worden met een lichtere kleur. Het aanzicht wordt hierdoor levendiger. Voor deze vorm van kunstmatige patina's worden vaak stoffen als olieglazuur, acryl, was, spiritusglazuur gecombineerd met verscheidene kleurpigmenten.

Patina is het kenmerk van ouderdom van een voorwerp,er komt een laagje op,dat het voorwerp(b.v. een munt)een zekere glans geeft.Maar dan praat je niet over een jaar maar over eeuwen. Toegevoegd na 1 minuut: Gepatineerd is dus kunstmatig "oud" gemaakt!

Geheimen van de vakman - PatinerenENOCH, FLORENCE Materialen en werktuigen - Patineertechnieken - Ideen en projecten. Florence Enoch opent de deuren van haar atelier en wijdt u in in de geheimen van het patineren. Zo kunt u zelf aan de meest alledaagse voorwerpen de charme en elegantie van het verleden geven. In dit praktische handboek ontdekt u stap voor stap de knepen van het vak aan de hand van duidelijke illustraties en eenvoudige instructies. U leert onder andere: - de basistechnieken van het patineren - verschillende patina's bereiden - afgeschilferd hout maken - namaakstof schilderen - bladgoud aanbrengen Dankzij de technieken in dit boek kunt u in elke kamer een aparte sfeer creren en uw meubels en voorwerpen een heel eigen uitstraling geven. De uitgewerkte projecten nodigen u bovendien uit om meteen aan de slag te gaan! Uitgever: ZNU NV ZUIDNEDERLANDSE UITGEVERIJ Verkoopprijs: € 34,95 Aantal pagina's: 120 Uitvoering: paperback Artikel status: Uitverkocht ISBN-nummer: 9789044709544

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100