Hoe krijg je een houten tafel met gekleurde plekken (door de zon) weer mooi?

Op de tafel hebben vermoedelijk tafellopers gelegen (2e hands) . Er lopen nu 2 donkere banen over de tafel heen. We hebben er een laagje afgeschuurd, maar zonder resultaat. Is de tafel nog egaal van kleur te krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Toch verder afschuren en opnieuw lakken/beitsen. Je zou de tafel ook kunnen schilderen met een dekkende verf.

Het verkleuren van houten meubelen met een naturel afwerklaag gebeurt omdat het hout onder invloed van licht verkleurd. De transparante afwerking laat het licht door, waardoor het hout kan verkleuren. Dit is iets was niet te voorkomen valt. Wilt u de tafel weer goed blank hebben, dan zal u deze geheel kaal moeten schuren en daarna behandelen met wasolie Weisgrund en wasolie Naturel of Naturel Mat. De weisgrund wasolie is speciaal ontwikkeld om de verkleuring van het hout (zo lang mogelijk) tegen te gaan. Naturel of Naturel Mat wasolie geeft de bescherming van het hout en de weisgrund laag tegen vocht en vuil. Meer uitleg over deze behandeling kunt u op de volgende pagina lezen: Behandeling zonder verkleuring U kunt er ook voor kiezen om de tafel te behandelen met een donkere kleur wasolie. Dit kan soms zonder de tafel te schuren. Het gaat er om of de huidige olielaag samen wil gaan met onze wasolie. Dit lukt soms wel en soms niet. De enige manier om hier achter te komen is uitproberen. Daarom kunt u bij ons testerpotjes kopen, om te kijken of het bijkleuren met een donkere kleur lukt. Ik raad u aan om het uit te proberen om een plek die niet direct in het zicht valt.

Bronnen:
http://www.meubelproducten.nl/kleurenhardw...
http://www.meubelproducten.nl/nieuws/2/Gre...
http://www.meubelproducten.nl/nieuws/87/Vr...

De twee donkere banen is niet alleen vanwege de inwerking van UV licht maar ook door het intrekken van rook, vet, olie etc. etc. Een dergelijk tafelblad moet gereinigd worden met een ontvettend middel, liefst niet te bijtend, mogelijk dat het blad daarbij enigzins verwarmd moet worden om het vet uit het hout te laten komen. Wil je er wat meer voor uit geven, kan je de tafel laten logen. Om daarna een mooie egale tafel te krijgen dien je hem in te smeren met een iets donkere tint bijenwas. Schuur nooit een tafelblad, deze zijn gepolijst om een een mooi vlak blad te krijgen, schuren maakt krassen in de gepolijste oppervlakte. Toegevoegd na 15 uur: Deze werkwijze komt van een meubelrestaurateur.

Wij als meubelfabriek krijgen wel meer van die vragen. Er zijn 2 mogenlijk heden,is de tafel massief?geen enkel probleem,schuur het blad kaal en beits het blad in elke gewenste kleur,je kan hem dan evt aflakken. tweede mogelijkheid is hij van fineer? niks meer aan te doen alleen de banen accepteren of er een kleed over heen leggen. Alles wat je met een fineer blad wil doen gaat niet,de laag is te dun,dan schuur je er zo doorheen, en dan ben je nog verder van huis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100