Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is de hoogte van de boeterente om voor het einde van de rentevast periode over te stappen naar een andere hypotheek(rente), onderhandelbaar?

De huidige hypotheekrente is flink lager dan wat ik betaal, maar ik heb nog 13 jaar in deze renteperiode te gaan. Als het voordelig is (en dat lijkt wel zo te zijn), wil ik een boeterente betalen en voor een lagere rente kiezen.

Is de boeterente die je moet betalen aan de bank onderhandelbaar? En maakt het dan nog uit of je bij je 'eigen' bank blijft of overstapt naar een andere aanbieder.

Antwoorden als 'je kan het altijd vragen' heb ik niets aan. Voorbeelden waarbij men het al dan niet met succes heeft geprobeerd, zijn van harte welkom.

13 jaar geleden
838

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dit is over het algemeen niet onderhandelbaar.
De boete rente is namelijk het verschil tussen de rente die jij betaalt en de huidige marktrente, daarmee rekeninghoudende met de nog resterende looptijd.

Omdat de bank toen bij het afsluiten van de rentevaste periode het geld zogenaamd heeft "ingekocht" gaan zij "verlies"maken indien ze daar korting op gaan geven.

Waar ze wel korting op kunnen geven en dus onderhandelbaar is zijn eventuele administratiekosten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Soms zijn deze onderhandelbaar. Echter, dit is vooraal in situaties waarin de betalende partij de rekeningen niet meer kan opbrengen. Als de bank de keuze heeft tussen faillissement of een lager inkomen, kiezen ze meestal voor lager inkomen. Zolang jij niet in die situatie zit is de boeterente eigenlijk niet onderhandelbaar.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
In de meeste gevallen niet. Dit is meestal in de kleine regeltjes vastgelegd
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding