Hoe kun je met 3 mensen of meer een huis kopen/hypotheek krijgen?

Wij willen met in ieder geval 3 en wellicht 5 mensen een koophuis gaan betrekken. Nu willen wij dus een hypotheek op 3 namen hebben, maar het lijkt, zo Googelend, een niet bestaand fenomeen.

Heeft iemand hier ervaring mee of advies over? Is het mogelijk een hypotheek te nemen met z'n 3en?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit kan meestal alleen als twee van de mensen familie van elkaar zijn. Er zijn enkele hypotheek verstrekkers die dat dan doen. Als jullie gewoon vrienden zijn, dan wordt dit lastiger.

Je kunt met 3, zelfs met meer mensen een hypotheek afsluiten. Het punt is dat je alle drie ook eigenaar zult moeten zijn. Een hypotheekverstrekker kijkt ook nog wat verder, namelijk, wat gebeurd er als 1 van de drie zijn 'deel' wil verkopen? (Bijvoorbeeld bij onenigheid) Kunnen de andere twee eigenaren diegene dan uitkopen? Dit 'derde' deel zal namelijk erg moeilijk te verkopen zijn aan een andere partij. Een bank ziet dit als een risico. Bij familie zal je dit soort problemen minder snel tegenkomen, en daarom zal een verstrekker er eerder toe geneigd zijn als het familie betreft. Je kunt het pand ook aankopen als beleggingspand en het zo regelen dat je vrienden aan jou huur betalen. Deze huur kan als inkomstenbron worden meegeteld bij het inkomen. Punt hierbij is weer dat er een groter deel aan eigen middelen zal moeten worden meegebracht, én stel dat 1 van je vrienden de huur opzegt, kan je dan weer een nieuwe huurder vinden? Kortom, er zullen mogelijkheden zijn, maar je zal met een goed verhaal moeten komen bij de hypotheekverstrekker en een plan in geval van calamiteiten. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100