Schenking ten behoeve hypotheek na passeren in termijnen terugbetalen?

Wij hebben onze woning verkocht met een restschuld.
Om iets fatsoenlijks te kunnen terugkopen, schenken de ouders een X-bedrag. Hiermee is de restschuld weggepoetst.
Kunnen wij na passeren van onze nieuwe hypotheek deze schenking (maandelijks) terugbetalen, zonder problemen te krijgen met de Belastingdienst?
Ik weet dat eventuele rente in ieder geval niet aftrekbaar is.

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is dus eigenlijk een verkapte lening onder het mom van een schenking. Op diezelfde manier kun je het bedrag natuurlijk ook gewoon terug betalen ; onder de tafel, onderling. Echter, doordat de ouders het geld hebben gegeven onder het mom van 'gift' , hebben ze niet echt een poot om op te staan als jullie zouden besluiten het geld niet terug te betalen. Het is dus een kwestie (geweest) van vertrouwen. Een fatsoenlijk mens beschaamd dat niet. Of er wel of niet ook nog rente over die' terug te geven schenking' moet worden betaald is een zaak tussen jullie en je ouders. De belastingdienst staat daar feitelijk buiten.

Er bestaat een tijdelijke verruiming voor vrijstelling van schenkbelasting. Kijk deze regeling maar eens na, mogelijk heb je er iets aan. http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/schenken/schenking_krijgen/tijdelijke_verruiming_vrijstelling_schenkbelasting_krijgen/tijdelijke_verruiming_vrijstelling_schenkbelasting

Zo te zien is de afspraak met uw (schoon)ouders dat, zodra u daartoe in de gelegenheid bent, u het geschonken bedrag in termijnen terug gaat betalen. Het was dan handiger geweest als uw ouders u een lening hadden verstrekt. Zij hebben dan een vordering op u. Het blijft hun geld. Met de familiebankconstructie zou voor u zelfs belastingaftrek mogelijk zijn geweest. De rente die uw ouders zouden hebben ontvangen, kan eventueel in een aparte geldhandeling teruggeschonken worden. Zie reactie van panteo hierboven. Maar dit is een als - dan verhaal. Nu u een schenking heeft gekregen, ligt het even anders. U mag belastingvrij maar € 2092 per jaar terugschenken aan uw ouders. Bij een enigszins substantieel bedrag schiet dat natuurlijk niet op. Een andere oplossing als onder de tafel doorschuiven is er dus eigenlijk niet (meer)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100