Voor hypotheektoetsing is dan het verzamelinkomen nodig of het box 1 inkomen?

Wij willen graag (ongeveer) weten voor welk bedrag we een hypotheek kunnen afsluiten. Voordat we naar een bank o.i.d. gaan dus zelf een inschatting kunnen maken.
Maar het volgende blijft onduidelijk: bij rekenhulpen wordt gevraagd naar het toetsingsinkomen. Wat is dat precies: het verzamelinkomen (box 1, 2 en 3) of alleen het box 1 inkomen?
Google kan me niet helpen maar iemand hier misschien wel... Ik hoor het heel graag!

Weet jij het antwoord?

/2500

"Toetsingsinkomen" is een begrip van de Belastingdienst dat gebruikt wordt om de hoogte van Zorg- of huurtoeslag te bepalen. Een hypotheekverstrekker zal een werkgeversverklaring eisen met daarop de jaarbedragen van het brutosalaris, vakantietoeslag, vaste dertiende maand en een vaste eindejaarsuitkering. Verder bedragen voor onregelmatigheid, provisie en overwerk maar alleen als die items structureel zijn. Dit is meestal een lager bedrag dan het bedrag op de jaaropgave. Verder speelt de aard van de arbeidsovereenkomst een rol (vast/tijdelijk). Wellicht is het handig als je de jaarbedragen van die 'vaste' bedragen alvast verzamelt. Toegevoegd na 3 minuten: Welke elementen meegenomen, kan enigszins verschillen per hypotheekverstrekker. Uit de bron: "Voor de berekening van de maximale hypotheek is een belangrijke stap het bepalen met welk inkomen gerekend mag worden; het toetsinkomen. Hoe het toetsinkomen berekend wordt, verschilt per bank. Bij vaste dienstverbanden met vaste inkomensbestanddelen is het toetsinkomen vaak gelijk aan het vaste periodieke salaris (per week, per 4 weken of per maand), het vakantiegeld, een eventuele vaste 13e maand en eventuele vaste onregelmatigheidstoeslagen. Niet-vaste onderdelen zoals overwerk of provisie worden bij vaste dienstverbanden soms geheel, maar meestal gedeeltelijk of niet meegenomen. Bij de banken waar het geheel of gedeeltelijk wordt meegenomen, moet er meestal wel een historie aangetoond kunnen worden."

Bronnen:
http://www.homefinance.nl/hypotheek/inform...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100