Kan ik eigen geld in een koophuis terugkrijgen na verkoop?

Er zit een gedeelte eigen geld van mijn ouders in mijn koophuis. Ik wil dat zij dit uiteraard terugkrijgen. Als ik mijn huis zou verkopen, is dit dan zo makkelijk voor elkaar te krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de opbrengst van de woning na verkoop voldoende is om de hypotheek af te lossen en ook de lening aan je ouders dan is er geen probleem om dit terug te betalen. Wel hangt het er van af op welke wijze je dit geld van je ouders hebt gekregen. Als het een lening is kan je deze gewoon terugbetalen maar als het een schenking betreft ben je je ouders niets verschuldigd. Zij hebben het geld dan voor altijd aan jouw gegeven. Op het moment dat de opbrengst van de woning lager zou zijn dan de hypotheek plus het geld van je ouders zal eerst de hypotheek worden afgelost en kan je met het restant je ouders slechts gedeeltelijk aflossen.

Dat kan alleen als je vervolgens geen nieuw huis koopt of voldoende eigen geld hebt om je ouders terug te betalen. Het deel van je ouders zit namelijk min of meer geblokkeerd vanwege de 'bijleenregeling' die zegt dat je de volledige opbrengst van het huis in een volgend huis moet steken, omdat je anders over het 'teveel' geleende geld geen renteaftrek meer krijgt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100