Omdat de andere vraagbeantwoorder al op een mogelijke verkoopsystematiek ingaat, geef ik in mijn antwoord een 'hobbel' die eerst moet worden genomen.
Je schrijft dat moeder dement geworden is. Als moeder nog wel de eigenaar is van het huis, kunnen de kinderen het niet zonder meer verkopen. Als moeder wilsonbekwaam is, zal de notaris de noodzakelijke transportakte niet passeren. En als er geen volmacht gegeven is, kunnen de kinderen het niet verkopen.
"Soms is het nodig om het huis te verkopen, bijvoorbeeld omdat een ander huis praktischer is of om dichter in de buurt van voorzieningen te zijn. Ook kan het gebeuren dat van een echtpaar de gezonde partner overlijdt en de persoon met dementie dan niet meer in het huis kan blijven wonen.
Volmacht of bewindvoering
Van belang is of degene die het huis wil verkopen op dat moment nog wilsbekwaam is. Wilsbekwaam houdt in dat iemand in staat is om de gevolgen en alternatieven van een bepaalde handeling, situatie of besluit te overzien. De vragen die dan opkomen zijn: kan iemand overzien wat de gevolgen zijn voor het verkopen van het huis? En kan hij dit bij de notaris verwoorden? Zo nee, dan is hij niet meer wilsbekwaam en mag de notaris de akte niet passeren. Om het huis dan toch te kunnen verkopen is het aanvragen van bewindvoering noodzakelijk.
Met een algehele volmacht kan het huis verkocht worden. Maar om die aan partner of kinderen te mogen geven moet degene met dementie wilsbekwaam zijn. Als zij dit niet meer kan, mag de notaris de volmacht niet afgeven."
- Bronnen:
-
http://www.alzheimer-nederland.nl/veelgest...