Voor de bepaling van de duur van de huur van een bedrijfsruimte is het belangrijk om te weten in welke categorie je bedrijfsruimte valt.
In de wet is namelijk vastgelegd dat bedrijfsruimten die onder artikel 7:290 BW vallen voor huurperioden van steeds 5 jaren dienen te worden verhuurd. Hoe de verhuurder het in jouw geval heeft voorgesteld weet ik niet precies, dat wordt me niet duidelijk uit de vraag en omschrijving. Wellicht is het 5 jaar + 5 'optiejaren' (6+4; 7+3) of heeft hij 10 volle jaren in het contract staan? Het is een wezenlijk verschil namelijk. Maar beiden zijn toegestaan bij artikel 290 bedrijfsruimten.
Goed, terug naar je vraag. Het is belangrijk om te bepalen of je bedrijfsruimte valt onder artikel 7:290 BW.
In mijn ogen niet, artikel 7:290 BW is er namelijk om de huurder te beschermen tegen de verhuurder. Veelal grotere bedrijven waarvan de verplaatsing en de vestiging enorme kosten en investeringen met zich meebrengt worden met dit artikel beschermd.
Huisartsen, tandartsen en apothekers vallen onder 7:230 BW en daarom dienen deze huurcontracten onder de 'overige bedrijfsruimten' waarvan de verhuurtermijnen 'vrij' zijn.
Mocht je volgens de verhuurder toch onder 7:290 vallen (wat ik met deze informatie alleen niet kan beoordelen) dan kan je met toestemming van de rechter een kortere aanvangshuurperiode aangaan (als deze langer is dan twee jaar. is deze korter dan maximaal twee jaren dan mag je zonder toestemming ook die huurperiode aangaan (artikel 7:301 BW). Dat klinkt omslachtig, maar dat valt in de praktijk best mee. Die aanvangshuurperiode stelt jou dan in staat om te kijken of je bedrijf op die plaats levensvatbaar is.
Valt je bedrijfsruimte niet onder artikel 7:290 BW dan mag je voor een jaar of twee jaar huren waarna de overeenkomst bij verlenging voor onbepaalde tijd gaat duren en de opzegtermijn gelijk is aan de betalingstermijn. Dat is dus iets om rekening mee te houden(!) betaling per maand geeft je meer vrijheden dan.
Concreet antwoord op je vraag: ja in dit geval mag je in mijn ogen weigeren en normaliter is een huurcontract voor een pedicuresalaon vrij van vastgestelde huurperiode van x jaar. Dit kun je dus zelf in overleg met de verhuurder bepalen.
Je kunt hierover dus goed onderhandelen. Zet je huur niet voor te lange tijd vast want je kunt gedurende het 'eerste contact' er niet meer onderuit!
Heb je meer vragen mail me dan gerust, ik help je graag op weg!
- Bronnen:
-
http://lexius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-7...
-
http://www.mkbservicedesk.nl/71/het-versch...