Natter door koud water?

Het lijkt of een theedoek natter wordt, als ik iets afdroog dat koud afgewassen is in vergelijking met iets dat warm is afgewassen.

Toegevoegd na 4 dagen:
Iedereen bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat klopt. Warm water verdampt makkelijker. De afgewassen spullen zijn van zichzelf al droger, maar de doek zelf zal ook minder snel vochtig worden, doordat het warmere water er ook sneller uit verdammpt.

Aanvullend op wat Widar zegt (of misschien is 't wel een belangrijkere factor): een koude natte doek voel je veel beter, omdat 't temperatuursverschil met je lichaam veel hoger is dan als je een warme natte doek zou hebben. Het temperatuurscontrast is veel hoger. Hoe hoger een contrast, hoe meer het merkbaar is. (Niet alleen hier, maar ook in het algemeen heel vaak.) Steek je je hand in water van 10 graden, dan voel je dat véél beter dan als je je hand in water van 25 graden zou steken. Toch zijn beide emmers water even 'nat'. Zo ook met die doeken.

Was iets warm af,laat het 5 minuten in een afdruiprek staan en je hoeft het nog slechts op te wrijven,zo droog is het dan al. Als je dat zelfde met koud water doet,zal het bordje of wat dan ook nog nat zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100