Mijn kamertemperatuur is nu 24 graden terwijl de thermostaat klok op 15 graden staat. Hoe kan dit? Wat kan ik er aan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan is jou kamer waarschijnlijk aan de zonzijde van het huis. Als de zon een groot deel van de dag lekker op je ramen heeft geschenen, kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Oplossing: Overdag je ramen en gordijnen dichthouden. En in de avond, wanneer het buiten afkoelt, je ramen openzetten. Die zou je 's nachts open kunnen houden.

Een verwarming (want daar is die thermostaat aan gekoppeld) kan je huis wel warmer maken maar niet kouder. Daar heb je weer een heel aparte installatie voor nodig (airconditioning) die in ons klimaat eigenlijk nauwelijks loont. Zodra de verwarming niks meer hoeft te doen om de temperatuur te verhogen naar de ingestelde temperatuur, is er niks wat het ding kan doen om verdere opwarming te voorkomen. Maar er is geen enkele manier om te voorkomen dat uiteindelijk het IN het huis net zo warm of bijna net zo warm wordt als daar buiten, en als je ergens de zon op het raam of op een grote muur hebt, zal dat je huis - afhankelijk van de mate van isolatie - ook flink opwarmen. Het enige wat je kunt doen om te voorkomen dat het te warm wordt in huis is eigenlijk het zelfde als zorgen dat het niet te koud wordt : goed isoleren (spouwmuur). Daarnaast kun je proberen de warmte overdag buiten te houden en 's avonds juist de koele lucht binnen te laten. Ook een ventilator kan veel schelen, al is het maar voor de gevoelstemperatuur. En op warme dagen is het vaak ook niet verstandig de oven lang te laten draaien of veel pannen op het gas te hebben. Als het nu al 24 graden binnen is, warmt je huis dus heel makkelijk op. Luchtige kleding, een ventilator en als het nog warmer wordt iets van een plantenspuitje bij de hand kan je helpen het binnen uit te houden.

Kan 2 oorzaken hebben: de eerste zoals hierboven al gezegd is, zon in de kamer waardoor die opgewarmd wordt de tweede is een kapotte thermostaat, maar dan zou de radiator warm moeten zijn , en daar zeg je niets over.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100